​Invazia lui Vladimir Putin în Ucraina este contrară spiritului olimpic, iar primarul Parisului, Anne Hidalgo, a afirmat miercuri că va veni timpul să fie luată o decizie asupra participării Rusiei la Jocurile Olimpice din 2024, informează Reuters.

Jocurile Olimpice de vara de la Paris 2024Foto: olympics.com

A 21-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Hidalgo, care va fi în continuare primar când vor avea loc JO Paris 2024 (dacă nu va câștiga surprinzător alegerile prezidențiale de luna viitoare), a declarat că președintele rus Vladimir Putin duce un război nedrept.

„Pentru mine, Jocurile Olimpice sunt, de asemenea, o parte din această lume a geopoliticii. Ceea ce se întâmplă astăzi nu plasează efectiv Rusia în această grupare de țări pașnice”, a declarat Hidalgo într-un interviu pentru Reuters.

Rusia numește acțiunea sa în Ucraina o „operațiune specială” de dezarmare și denazificare a Ucrainei.

La sfârșitul lunii februarie, consiliul executiv al Comitetului Internațional Olimpic a recomandat federațiilor sportive să interzică sportivilor și oficialilor ruși și belaruși să participe la evenimente ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Comitetul Olimpic Rus nu a fost de acord cu decizia CIO.

În momentul de față, Comitetul Olimpic Rus nu este suspendat, iar Rusia are permisiunea de a concura la Paris.

Sportul are un rol de jucat în diplomația globală, a declarat Hidalgo, care s-a aflat în Japonia în august pentru a primi steagul olimpic la încheierea Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, amânate un an din cauza coronavirusului.

Ea a refuzat să spună mai multe despre momentul potrivit pentru ca organizatorii olimpici să ia o decizie cu privire la participarea Rusiei.

„Sunt foarte pragmatică și vom lua o decizie atunci când va veni momentul. Asta este. Vladimir Putin încalcă dreptul internațional, el nu recunoaște existența dreptului internațional... Va trebui să luăm în considerare acest lucru”, a declarat Hidalgo, adăugând că liderul rus duce un război împotriva unei țări care are dreptul la autodeterminare.

Orice decizie cu privire la participarea Rusiei va aparține Comitetului Internațional Olimpic.

În 1920, Austria, Bulgaria, Turcia, Ungaria și Germania, învinse în Primul Război Mondial, nu au fost invitate să participe la Jocurile Olimpice de la Anvers. În 1948, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania și Japonia au fost suspendate de la Jocurile de la Londra.

Sportivii ruși au concurat sub steagul Comitetului Olimpic Rus (ROC) la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din acest an, din cauza scandalurilor de dopaj.

Hidalgo candidează la alegerile prezidențiale din aprilie pe lista Partidului Socialist.