​Eduard Novak, ministrul Sportului, a reacţionat după ce Federaţia Română de Gimnastică a făcut apel la donaţii din lipsă de fonduri pentru participarea sportivilor la competiţii internaţionale, precizând că forul va primi bani la rectificarea bugetară.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pentru că am primit, din partea presei, solicitări să ofer un punct de vedere referitor la postarea Federaţiei Române de Gimnastică prin care iniţiază un apel la solidaritate cu scopul obţinerii de donaţii pentru a completa bugetul repartizat de Ministerul Sportului, doresc să fac următoarele precizări:

  • Îngrijorarea pe care Federaţia Română de Gimnastică o aduce în atenţie este referitoare la bugetul pentru a doua parte a sezonului. În iunie este Rectificare Bugetară, situaţie care, la fel ca anul trecut, va mai aduce fonduri către Federaţie.
  • La sfârşitul anului 2021, suma pe care a avut-o disponibilă Federaţia Română de Gimnastică a fost de 7.500 mii lei, primită în două tranşe: 4.500 mii la începutul anului şi 3.000 mii după rectificarea bugetară. De remarcat că anul acesta, prima tranşă de buget pentru FR Gimnastică este de 4.850 mii lei, mai mare decât anul trecutul cu 350 mii lei.
  • Comitetul Olimpic Sportiv Român a micşorat finanţarea, din cauză că Federaţia Română de Gimnastică nu a avut rezultate la Jocurile Olimpice. În perioada 2017- 2021, finanţarea totală a FR Gimnastică din partea Ministerului Sportului şi a Comitetului Olimpic Sportiv Român a fost de 38.189.365,47 lei.
  • Am declarat în repetate rânduri că reclădirea Gimnasticii ca un sport de referinţă pentru România este o prioritate pentru mine şi pentru Ministerul Sportului. Din acest motiv, Strategia Naţională pentru Sport va avea în vedere dezvoltarea şi consolidarea unor Centre Regionale, care să ridice valoarea acestui sport, bazându-se pe studii, resursă umană, experienţă, nu pe noroc şi pe câteva vârfuri.
  • Lucrăm pentru încurajarea sponsorizărilor şi asocierea eficientă a unor branduri mari cu nume valoroase ale Sportului. Însă sponsorizările nu sunt acte de binefacere, ci parteneriate durabile, iar eforturile noastre se vor canaliza spre o lege a sponsorizării mai atractivă pentru mediul de afaceri. Eforturile noastre trebuie dublate de cele ale federaţiilor, care să convingă sponsorii, prin performanţe şi proiecte serioase.

Solidaritatea este un preţios principiu moral şi sportiv. Paralela între război şi suferinţa pe care o produce atâtor oameni nevinovaţi, pe de o parte, şi dificultăţile inerente din lumea sportului nu este cea mai potrivită modalitate de raportare la niciuna dintre cele două realităţi”, a precizat Novak pe Facebook.

Federaţia Română de Gimnastică a anunţat, vineri, că nu are bani pentru participarea sportivilor la Campionatele Europene şi Mondiale de gimnastică artistică din acest an şi face apel la donaţii.

Citește și: Gimnastica românească, într-o situație critică - Federația solicită donații pentru a participa la CE și CM de gimnastică artistică