Olandeza Ireen Wust, cea mai titrată patinatoare din istorie la Jocurile Olimpice (are în palmares şase medalii de aur) şi-a anunţat retragerea din activitate, la vârsta de 35 de ani, informează AFP.

Ireen WustFoto: Wu Wei / Xinhua News / Profimedia

Legenda patinajului viteză, cu 13 medalii olimpice, şi-a încheiat cariera, sâmbătă, după o ultimă cursă în care a luat startul, la etapa de Cupă Mondială care a avut loc la Heerenveen (Olanda).

„Nu a fost cea mai bună cursă (n.r. a terminat pe locul patru la 1.500 m), dar m-am bucurat de fiecare moment. Nu mi-aş fi putut imagina un rămas bun mai frumos”, a declarat Wust, pentru televiziunea olandeză NOS.

În cariera ei, Ireen Wust a fost campioană olimpică în proba de 1.500 m în 2010, 2018 şi în acest an la Jocurile de la Beijing. Este doar a treia sportivă din istoria patinajului viteză care a realizat o astfel de performanţă olimpică pe această distanţă. Şi, în China, a devenit singura sportivă care a câştigat aurul la cinci olimpiade diferite. Wust a mai fost campioană olimpică la 3.000 m (2006 şi 2014) şi la urmărire (2014).

Lumea patinajului de viteză i-a adus un omagiu, sâmbătă, la fel compatriotul ei Sven Kramer, o altă legendă a acestui sport, de patru ori campion olimpic între 2010 şi 2018. Kramer (35 de ani), considerat unul dintre cei mai buni patinatori din istorie, şi-a încheiat cariera luna trecută, după Jocurile de la Beijing, scrie News.ro.