Vlad Ardeleanu, președintele Federaţiei Române de Şah, a precizat, sâmbătă, că salută decizia FIDE de a muta Olimpiada de Şah şi Congresul din Rusia (ar fi urmat să aibă loc la Moscova), având în vedere invadarea Ucrainei de către această ţară.

Piesa de sahFoto: Smile Media

Forul s-a declarat alături de sportivii ucraineni şi a condamnat atacul Rusiei.

“Datoria oricărei organizaţii sportive este să reprezinte valorile olimpice şi să aducă pace şi grijă pentru interesul superior al sportivilor.

Din păcate, demonii trecutului s-au întors, parcă supăraţi că şi-au lăsat neterminată treaba începută acum o sută de ani.

Suntem alături de colegii şi prietenii noştri din Ucraina, în această perioadă cumplită. Condamnăm cu putere invazia militară a Rusiei în Ucraina, nu există loc de justificare.

Echipa Ucrainei este recentă câştigătoare a campionatului European pe echipe la masculin, iar în Superliga României cei mai multi dintre jucătorii străini au fost cei ucraineni.

De altfel, cei mai numeroşi sahişti străini în concursurile din România au fost şi sunt jucătorii ucraineni. Vom continua să îi invităm să joace la turneele din România, vom continua să le oferim suport şi vom continua să ne sprijinim reciproc în lumea sportivă a şahului.

Salutăm decizia FIDE - Consiliul Federaţiei Internaţionale de Şah de a muta a 44-a Olimpiadă de Şah şi Congresul FIDE din Rusia, care ar fi avut loc anul acesta la Moscova. În circumstanţele actuale, susţinem mutarea activităţilor operaţionale ale acestui for sportiv în afara Rusiei.

Îmi pare profund rău pentru toţi oamenii care suferă în aceste momente. Mă rog pentru ei şi familiile lor.

Sper ca în spiritul şahului, raţiunea să triumfe şi să fie reinstaurată pacea!", a notat Vlad Ardeleanu în comunicat.

Te-ar putea interesa și:

Desfășurarea evenimentelor din Ucraina - LiveText pe HotNews.ro.

Garry Kasparov, apel către liderii din Occident: "Excludeţi Rusia de pe pieţele financiare globale"

Mircea Lucescu a ajuns în România - Prima reacție a antrenorului: "Orice aș zice, s-ar interpreta acolo"

Mărturia lui Mihai Leca, fotbalist care a reușit să revină în România: "M-am simțit ca în filmele cu sfârșitul lumii. Am stat 14 ore la granița cu Polonia"

Dayana Yastremska nu a rămas în România - Unde a ajuns jucătoarea de tenis care a fugit din calea războiului