România a terminat o nouă ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă fără medalie, cea mai bună clasare fiind locul 9 (sanie - ștafetă echipe). După prestația sportivilor români de la Beijing 2022, ministrul Eduard Novak s-a arătat dezamăgit de faptul că aceștia nu au avut șanse egale cu adversarii, existând diferențe mari între banii investiți în respectivele sporturi și condițiile de antrenament existente.

Eduard NovakFoto: Guvern

​România a fost reprezentată de 22 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, iar cea mai bună performanță pentru delegația tricoloră a fost reprezentantă de un loc 9 în proba de sanie - ștafetă echipe.

La JO 1968 Grenoble, România a obținut prima și singura medalie din istoria participărilor sale - bronz la bob-2 persoane (Ion Panțuru și Nicolae Neagoe).

România la JO 2022 Beijing - Cel mai bun loc ocupat: 9

În aceste condiții, Eduard Novak, care s-a aflat la Beijing pe durata JO, a venit cu o serie de concluzii după încheierea competiției.

Concluziile ministrului Eduard Novak:

1. Ţările care au reuşit să câştige medalii au avut o strategie pentru acele sporturi, în ceea ce priveşte infrastructura, dar şi dezvoltarea sportului.

2. Unele ţări au ţintit doar sporturile unde se pot câştiga multe medalii: patinaj viteză, bob şi sanie, schi fond, biatlon.

3. Nivelul de profesionalism al staff-ului sportivilor a fost la cele mai înalte cote.

4. Cifrele vorbesc. Exemplul cel mai relevant este China, care a devenit o forţă şi în sporturile de iarna.

Ca o concluzie, m-am întors frustrat de faptul că sportivii şi copiii noştri nu au aceleaşi şanse, deşi ar putea să aibă aceleaşi rezultate.

Dacă în următorii 4 ani reuşim investiţii în infrastructură şi antrenori, cu siguranţă în următorii 10-20 de ani vom avea şi rezultate semnificative", a scris Eduard Novak, pe Facebook.