Sprintera nigeriană Blessing Okagbare a fost suspendată zece ani de Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU), dintre care cinci pentru folosirea de substanţe interzise şi cinci pentru că sportiva a refuzat să coopereze cu anchetatorii AIU.

HotNews.roFoto: Hotnews

Okagbare a folosit substanţe interzise ca parte a unui sistem de dopaj organizat în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Au existat şi circumstanţe agravante care i-au atras sportivei o perioadă suplimentară de suspendare.

"Salutăm decizia Tribunalului Disciplinar. O suspendare pe zece ani este un mesaj puternic împotriva tentativelor intenţionate şi coordonate de a trişa la cel mai înalt nivel al sportului nostru", a declarat şeful AIU, Brett Clothier.

La 7 octombrie 2021, Unitatea de Integritate a Atletismului a acuzat-o pe Okagbare în cazuri disciplinare separate.

În primul rând, sportiva a fost acuzată de dopaj cu Hgh şi EPO, încălcare pentru care Okagbare a fost suspendată provizoriu la 31 iulie 2021, zi în care sportiva urma să participe în semifinalele probei de 100 m la Tokyo 2020. Okagbare a fost acuzată şi că a refuzat să coopereze cu anchetatorii AIU.

Blessing Okagbare are dreptul de a contesta decizia AIU la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, în termen de 30 de zile, scrie News.ro.