Împovărată de un scandal de dopaj şi de întrebări legate de faptul că i s-a permis să concureze, Kamila Valieva a căzut de mai multe ori în evoluția de la programul liber și a ratat podiumul la Jocurile Olimpice de la Beijing. Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a declarat că a fost "înfricoşător" să vadă cât de "rece" a fost tratată patinatoarea de antrenoarea ei, informează BBC.

Kamila ValievaFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Nu a fost nicio îmbrăţişare şi nicio mângâiere pentru tânăra de 15 ani de la antrenoarea ei Eteri Tutberidze când a ieşit de pe gheaţă, în schimb a fost întrebată "de ce ai renunţat să lupţi?".

Bach a spus că incidentul a stârnit îngrijorări pentru viitor, adăugând: "Când apoi am văzut cum a fost primită de cel mai apropiat om din anturajul ei, cu ceea ce părea a fi o răceală extraordinară, a fost înfricoşător. În loc să-i ofere confort, să încerce să o ajute..."

Tutberidze, ale cărei metode de antrenament erau deja sub lumina reflectoarelor, şi-a pus mâna pe tânăra rusă în timp ce ea aştepta notele. Dar cu câteva momente înainte, ea întrebase: "De ce ai renunţat? Explică-mi, de ce?".

Bach a spus că a fost "foarte, foarte deranjat" de ceea ce a văzut la televizor.

"Toate acestea nu îmi dau prea multă încredere în acest anturaj apropiat al Kamilei, nici în ceea ce s-a întâmplat în trecut, nici în ceea ce priveşte viitorul. Trebuie să ştii cum să te descurci, cum să te adresezi, cum să tratezi un sportiv minor la vârsta de 15 ani, aflat sub un stres mental atât de evident", a adăugat Bach.

Proba a fost câştigată de Anna Shcherbakova, în timp ce compatriota sa Alexandra Trusova a luat argintul. Ambele au 17 ani şi sunt antrenate tot de Tuberidze. Kamila Valieva, prima după programul scurt, a ocupat în cele din urmă locul 4.

"Nu pot decât să-i doresc să aibă sprijinul familiei sale, sprijinul prietenilor ei şi sprijinul oamenilor care o ajută în această situaţie extrem de dificilă. Şi atunci nu putem decât să sperăm că ea va vedea că acest lucru este abordat în mod corect şi că nu este doar o experienţă dramatică pentru o femeie atât de tânără", a mai spus şeful CIO, citat de News.ro.

Citește și: VIDEO Kamila Valieva, pozitivă la un control antidoping, a izbucnit în lacrimi după ce a ratat podiumul la JO 2022 Beijing

*sursă video: Eurosport