​Sportiva ucraineană Lidiia Hunko, care evoluează în proba de bob, a fost depistată pozitiv în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022, a anunţat Agenţia Internaţională de Control (ITA).

Cercurile Olimpice la BeijingFoto: olympics.com

Substanţa identificată în proba prelevată pe 14 februarie este dehidroclormetiltestosteron, care aparţine clasei de steroizi androgeni anabolizanţi, precizează organismul responsabil cu programul antidoping al Jocurilor.

Hunko, 28 de ani, a fost suspendată provizoriu. La bob din 2019, ea a terminat pe locul 20 la monobob, un nou eveniment din programul olimpic.

Acesta este al doilea caz de dopaj privind delegaţia ucraineană şi al treilea caz la Jocurile Olimpice-2022, scrie News.ro.

Miercuri, ITA a anunţat că schioarea de fond ucraineană Valentina Kaminska a fost testată pozitiv pentru mai multe substanţe interzise, ​​inclusiv mesterolon, un alt steroid anabolizant.

Schiorul iranian Hossein Saveh Shemshaki a fost suspendat pe 9 februarie, pe durata Jocurilor, din cauza unui test pozitiv la un steroid anabolizant efectuat în afara competiţiei.

Jocurile Olimpice din 2022 sunt dominate şi de răsunătoarea afacere Kamila Valieva. Patinatoarea a fost depistată pozitiv pentru o substanţă interzisă, dar controlul ei antidoping a fost efectuat la sfârşitul lunii decembrie, în timpul Campionatelor din Rusia.

Acesta a fost sesizat în timpul Jocurilor Olimpice, forţând Comitetul Olimpic Internaţional să sesizeze Tribunalul de Arbitraj Sportiv(TAS) după ridicarea suspendării sale provizorii de către agenţia rusă antidoping. TAS a confirmat luni ridicarea suspendării, fără a se pronunţa pe fond. În frunte după programul scurt, Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a terminat joi pe locul 4 în proba feminină în urma unei serii de greşeli neobişnuite la programul liber.