Favorită la aurul olimpic înaintea programului liber, Kamila Valieva (15 ani, s-a aflat în centrul unui scandal de dopaj) a cedat sub presiune și a ratat podiumul la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.

Kamila ValievaFoto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Exercițiul patinatoarei din Rusia a fost marcat de mai multe căzături pe gheață și aceasta a terminat competiția pe locul al patrulea, chiar dacă încheiase programul scurt pe prima poziție. Mai mult de 30 de puncte au despărțit-o de compatrioata sa Anna Shcherbakova, noua campioană olimpică (255,95 puncte). Argintul i-a revenit altei rusoaice, Alexandra Trusova (251,73), iar bronzul japonezei Kaori Sakamoto (233,13).

După ce a făcut istorie în proba pe echipe, Valieva a ținut prima pagină a ziarelor în urma unui test pozitiv la trimetazidină, substanță folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA (Agenţia Mondiale Antidoping) din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Patinatoarei i s-a permis să concureze în programul scurt abia luni după-amiază, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), care nu s-a pronunţat însă pe fondul cauzei, un control antidoping care a ieşit pozitiv pe 25 decembrie dar anunţat oficial abia marţea trecută.

Dacă Valieva s-ar fi clasat pe unul dintre primele trei locuri în concursul feminin, ceremonia de decernare a medaliilor nu ar fi avut loc în timpul actualelor Jocuri Olimpice, ci ar fi fost amânată până la încheierea competiţiei din China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ceremonia concursului pe echipe, din 7 februarie.

Citește și: Cazul Kamila Valieva: Apărarea patinatoarei în fața dopingului dovedit - A luat medicamentele bunicului

Kamila Valieva a ratat podiumul la JO de la Beijing:

*sursă video: Eurosport

După ce și-a ratat exercițiul și a aflat că nu a obținut un loc pe podium, sportiva în vârstă de 15 ani a izbucnit în lacrimi.

Eşantionul B al patinatoarei ruse Kamila Valieva, recoltat înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, nu a fost încă analizat, în ciuda unui rezultat pozitiv iniţial la testul antidoping, a anunţat marţi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), scrie Agerpres.

Adolescenta, în vârstă de 15 ani, a primit permisiunea de a concura marţi seara în proba individuală la feminin, în urma unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a fost de acord cu decizia Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) de a ridica suspendarea provizorie dictată împotriva patinatoarei.

Valieva a fost supusă unui control antidoping la Campionatele Rusiei, pe 25 decembrie, însă rezultatul pozitiv la un produs interzis, folosit pentru tratarea anginei pectorale, nu a fost comunicat decât pe 8 februarie, după ce sportiva concurase deja la JO 2022, în întrecerea pe echipe, unde Rusia a cucerit aurul olimpic.

Decizia TAS de a o lăsa pe Kamila Valieva să concureze, pe motiv că menţinerea suspendării i-ar cauza prejudicii "ireparabile", a provocat indignare din partea sportivilor şi oficialilor din întreaga lume, conform Reuters.