Patinatoarea rusă Kamila Valieva, depistată pozitiv la o substanţă interzisă, la finele lunii decembrie, a primit permisiunea de a participa în continuare la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022. Ea va lua startul la competiţia individuală de patinaj artistic (programată marți, 15 februarie), a decis Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Kamila ValievaFoto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Instanţa sportivă a confirmat ridicarea suspendării provizorii dictate împotriva adolescentei în vârstă de 15 ani de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), considerând că privarea sa de competiţie, înainte de a fi examinat fondul acestei cauze, i-ar provoca prejudicii "ireparabile".

Valieva, noua senzaţie a patinajului artistic, este considerată marea favorită a concursului feminin de marţi, după ce a ajutat Rusia să cucerească primul titlu olimpic pe echipe din istoria sa, săptămâna trecută.

Ea poate deveni campioană olimpică la primul sezon la seniori, chiar dacă nimic nu o împiedică să fie sancţionată în câteva luni, riscând să-i fie anulate toate rezultatele, inclusiv cele de la Olimpiadă.

Agenţia internaţională de testare (ITA) a anunţat vineri că patinatoarea rusă a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă, trimetazidină, cu ocazia unui control efectuat pe 25 decembrie, cu ocazia Campionatelor Rusiei de la Sankt Petersburg, şi al cărui rezultat a fost anunţat în cursul Jocurilor Olimpice de la Beijing. În aceste condiţii, participarea sa la proba individuală a fost suspendată, în aşteptarea deciziei TAS, comunicată astăzi (luni).

Cazul Valieva vine în momentul în care sportivii ruşi participă la aceste Jocuri sub drapelul Comitetului Olimpic Rus, după ce ţara lor are interdicţie la Olimpiadă din cauza unui uriaş scandal de dopaj instituţionalizat, pe care Moscova l-a negat de ani de zile.

Kamila Valieva a impresionat săptămâna trecută în proba pe echipe, în care a cucerit aurul alături de compatrioţii săi, devenind totodată prima patinatoare din istorie care a reuşit o săritură cvadruplă la Jocurile Olimpice.

După anunţul testului său pozitiv, ceremonia de acordare a medaliilor în proba pe echipe a fost amânată şi nu va avea loc "probabil" până la sfârşitul JO 2022, după cum a anunţat luni dimineaţă purtătorul de cuvânt al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), informează Agerpres.

S-ar putea să te intereseze și: