În vârstă de doar 15 ani, patinatoarea Kamila Valieva (testată pozitiv cu trimetazidină) nu a mai rezistat și a izbucnit în lacrimi la antrenamentul de sâmbătă de la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Kamila ValievaFoto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

În ciuda scandalului izbucnit miercuri, Valieva a mers la antrenamente de două ori pe zi.

Însă, sâmbătă, la primul antrenament, patinatoarea a clacat şi a izbucnit în lacrimi, fiind consolată de antrenoarea Eteri Tutberidze, care nu încetează să o apere în ultimele zile.

*sursă video: Eurosport

"A apărut o situație foarte controversată și dificilă. Există o mulțime de întrebări și foarte puține răspunsuri. Sunt absolut convinsă că Kamila este inocentă și nevinovată. Și pentru noi aceasta nu este o teorie, ci un lucru cert, care nu trebuie dovedit.

Această situație este ori o coincidență fatală, ori un plan foarte bine pus la punct. Sper cu adevărat că liderii noștri nu ne vor abandona, ne vor apăra drepturile și ne vor demonstra nevinovăția.

Ne este frică să venim cu orice fel de declarație pentru a nu încălca regulamentele și a-i face rău sportivei noastre. Nu știu cine decide, dar chiar sperăm să se facă dreptate", a spus antrenoarea Eteri Tutberidze.

Ce urmează pentru Kamila Valieva după testul pozitiv​

Înainte de acest test pozitiv, Valieva a devenit prima femeie care a finalizat cu succes un cvadruplu salt, cvadruplul salchow, la Jocurile Olimpice.

Participarea Kamilei Valieva la competiţia individuală feminină, programată pe 15 şi 17 februarie, este acum suspendată.

Din cauza acestui test pozitiv, ceremonia de acordare a medaliilor în proba pe echipe a concursului de patinaj artistic de la JO Beijing 2022 nu a mai avut loc. Echipa Rusiei a câștigat medaliile de aur, podiumul fiind completat de SUA și Japonia.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), sesizat de autorităţile sportive internaţionale după ce Agenţia rusă antidoping (RUSADA) a ridicat suspendarea patinatoarei Kamila Valieva, va anunţa luni decizia sa în acest caz, a indicat sâmbătă TAS într-un comunicat.

Audierea Camerei ad-hoc a TAS va avea loc prin videoconferinţă duminica, la 20:30, ora Beijingului (14:30, ora României), transmite AFP.

Citește și: