Katarina Witt, dublă campioană olimpică la patinaj artistic, a declarat vineri că adulţii sunt de vină în cazul patinatoarei Kamila Valieva, după ce rusoaica a fost testată pozitiv cu trimetazidină, substanță interzisă.

Kamila ValievaFoto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

"Kamila Valieva este o fată tânără şi un copil minune, ale cărei performanţe extrem de dificile şi graţie au încântat lumea întreagă, iar la doar 15 ani este minoră, depinde de adulţi şi nu este de vină în acest caz.

Acest scandal este un punct de cotitură dramatic pentru tinereţea ei şi cariera ei promiţătoare, sper din tot sufletul că sunt destui oameni alături de ea să o susţină, să o protejeze şi să o încurajeze.

Ca sportiv, tu urmezi întotdeauna sfatul celor de încredere, în acest caz a ascultat probabil de antrenorul ei şi de echipa medicală. Este o ruşine şi responsabilii adulţi ar trebui suspendaţi din sport pentru totdeauna.

Ce i-au făcut cu bună ştiinţă, dacă se va dovedi adevărat, nu poate fi depăşit ca inumanitate şi face ca inima mea de sportivă să strige la infinit. O admir pe Kamila ca pe o stea radiantă care a explodat pe orbita lumii internaţionale de patinaj şi îmi doresc foarte mult să rămână acolo'" - Katarina Witt.

Mark Adams, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a afirmat că o investigaţie privind anturajul patinatoarei Valieva (câştigătoare a medaliei de aur la concursul pe echipe de la JO de la Beijing 2022) ar fi binevenită.

"Am creat o comisie specială de anturaj. Ne-am dat seama în urmă cu ceva timp că acest lucru este foarte, foarte important. Este important ca toți oamenii – antrenorii, medicii și toți ceilalți din jurul sportivului – să aibă și ei responsabilitatea lor. Nu ne uităm doar la sportivii implicați în aceste cazuri, ne uităm și la anturajele din jurul lor.

Nu cred că este necesar să o reafirm, dar avem o politică de 100% împotriva dopajului și, în mod clar, urmărim toate cazurile de dopaj până la capăt. Dar în mod clar, în acest caz specific, este un caz în desfășurare și așteptăm să fie clarificat până la capăt.

Ar fi greșit din partea oricui să facă vreun comentariu în acest sens, de fapt, mai ales pentru că vorbim despre cazul unui minor. Cred că oamenii trebuie să fie puțin atenți la speculațiile lor neadecvate asupra unui caz", a spus Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO.

CIO şi WADA au sesizat TAS şi fac apel la decizia Agenţiei Ruse Anti-Doping (Rusada), luată miercuri, de a ridica suspendarea provizorie a patinatoarei ruse, care a fost depistată pozitiv la un test efectuat în decembrie.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg pe 25 decembrie de către Rusada, care a primit doar marţi un rezultat pozitiv. Substanţa identificată este trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Ce urmează pentru Kamila Valieva după testul pozitiv​

Înainte de acest test pozitiv, Valieva a devenit prima femeie care a finalizat cu succes un cvadruplu salt, cvadruplul salchow, la Jocurile Olimpice.

Participarea Kamilei Valieva la competiţia individuală feminină, programată pe 15 şi 17 februarie, este acum suspendată, în aşteptarea unei decizii a Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS), sesizat de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO).

Din cauza acestui test pozitiv, ceremonia de acordare a medaliilor în proba pe echipe a concursului de patinaj artistic de la JO Beijing 2022 nu a mai avut loc. Echipa Rusiei a câștigat medaliile de aur, podiumul fiind completat de SUA și Japonia.

Citește și: