Patinatorii ruși, care concurează la această ediție a Jocurilor Olimpice de la Beijing sub steag neutru, au cucerit medalia de aur în concursul pe echipe al probei de patinaj artistic.

HotNews.roFoto: Hotnews

La capătul celor patru programe scurte şi patru programe libere, ruşii au totalizat 74 de puncte şi au devansat patinatorii din Statele Unite (65 puncte) şi Japonia (63 de puncte), medaliaţi cu argint, respectiv bronz.

La feminin, tânăra patinatoare rusă Kamila Valieva (15 ani), neînvinsă de la debutul său la senioare, a dominat programul liber de luni, cu 178,82 puncte, aşa cum a făcut-o şi în programul scurt de duminică. Ea a devenit cu această ocazie prima patinatoare din istorie care a reuşit o săritură cvadruplă pe gheaţa olimpică, pe care a executat-o de două ori.

În ultima dintre cele trei zile de competiţie, ruşii s-au impus de asemenea în programul scurt la perechi, prin campionii mondiali şi europeni en titre Anastasia Mişina şi Aleksandr Galiamov, în timp ce la dans pe gheaţă, în care au fost reprezentaţi de cuplul Victoria Siniţina-Nikita Kaţalapov, au ocupat locul secund, după americanii Madison Chock şi Evan Bates.

Rusia a cucerit primul său titlu în această probă pe echipe cu ocazia includerii acesteia în programul olimpic, cu ocazia JO de la Soci (2014), în timp ce Canada a fost medaliată cu aur în urmă cu patru ani, la Pyeongchang (Coreea de Sud), conform Agerpres.