Ultimii sportivi care au purtat flacăra olimpică la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing au fost tinerii schiori Dinigeer Yilamujiang şi Zhao Jiawen. Potrivit CNN, alegerea celor doi pare simbolică şi deliberată. Dinigeer este uigură, ea făcând parte din minoritatea etnică din regiunea de vest Xinjiang, unde China a fost acuzată de încălcări ale drepturilor omului.

Dinigeer Yilamujiang si Zhao JiawenFoto: Twitter - Olympics

SUA şi Marea Britanie au acuzat guvernul chinez de genocid împotriva uigurilor şi a altor minorităţi. Departamentul de Stat al SUA estimează că până la două milioane de oameni au fost reţinuţi în lagărele de internare din Xinjiang din 2017. China spune că lagărele sunt centre de formare profesională, care vizează combaterea terorismului şi separatismului şi a negat în mod repetat acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului în regiune.

Multe ţări occidentale au refuzat să trimită delegaţii oficiale la Beijing pentru Jocurile din cauza acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang.

"Decizia de a asocia pe Dinigeer şi Zhao – care este descendent Han, etnia dominantă în China – ar putea fi o manifestare de propagandă, deoarece ceremonia a fost axată pe demonstraţii de unitate etnică. Pe lângă alăturarea lui Zhao şi Dinigeer, membrii celor 56 de grupuri etnice oficiale ale Chinei au fost prezenţi pentru a prezenta steagul Republicii Populare", scrie CNN.

Dinigeer Yilamujiang are 20 de ani şi evoluează la schi cross-country, în timp ce Zhao Jiawen are 21 de ani şi concurează la combinata nordică, scrie News.ro.

Citește și: FOTO VIDEO Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost deschise oficial - Preşedintele CIO: "Cer respectarea armistiţiului olimpic. Daţi păcii o şansă"