Thomas Bach, președintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a asigurat joi că forul o va "susţine" pe jucătoarea de tenis chineză Shuai Peng dacă aceasta va cere deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de raport sexual forţat pe care le-a formulat împotriva unui fost oficial chinez, scrie AFP.

Shuai PengFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Preşedintele CIO a confirmat, totodată, că se va întâlni, fără să precizeze o dată, cu jucătoarea de tenis şi că aceasta "va intra în bula securizată" în care trebuie să se afle toţi participanţii (sportivi, antrenori, media sau reprezentanţi de delegaţii) la Jocurile Olimpice din 2022 (4-20 februarie).

"Nu este doar un semn de respect, ci o necesitate, pentru a o respecta, asculta şi pentru a vedea cum percepe ea situaţia, cum vrea să-şi trăiască viaţa. Este ceea ce încercăm să aflăm.

Noi vom continua discuţiile noastre şi vom şti mai bine cum se simte fizic şi mental atunci când o vom întâlni în persoană.

Aceste discuţii telefonice nu pot înlocui întâlnirea faţă în faţă. Ştim pentru că ne-a spus că ea locuieşte aici la Beijing, a indicat că are libertate de mişcare şi că-şi petrece timpul cu familia şi prietenii", a spus Thomas Bach, citat de Agerpres.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng​

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie 2021 pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. De la acel moment, au fost zile bune în care nu s-a mai știut nimic despre sportivă.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de aceasta.

Jucătoarea a reapărut pe 21 noiembrie 2021, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuripublicate de presa oficială. Ea a avut ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.

Steve Simon, președintele WTA, a luat decizia de a suspenda toate turneele din China din cauza anchetei în curs de desfășurare în cazul sportivei Shuai Peng.