Jocurile Olimpice de vară ediţia 2020 de la Tokyo au costat 13,6 miliarde de dolari, din care 5,9 miliarde venind din partea comitetului de organizare şi 7,7 miliarde de la administraţiile publice, informează EFE.

JO TokyoFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Directorul executiv al JO 2020, Toshiro Muto, a prezentat bilanţul financiar definitiv al competiţiei în cadrul celei de-a 139-a Sesiuni a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), care s-a desfăşurat joi la Beijing, cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere a Olimpiadei de iarnă.

Comitetul de organizare Tokyo-2020 şi-a închis operaţiunile cu un buget echilibrat de 5,9 miliarde de dolari. Muto a subliniat interesul de a atinge acest echilibru bugetar "în ciuda reducerii veniturilor din vânzarea biletelor".

Din cauza pandemiei, Jocurile de la Tokyo au fost amânate cu un an, până în 2021, şi s-au desfăşurat fără public.

Pe lângă suma de 5,9 miliarde de dolari adusă de comitetul de organizare, însărcinat cu ceea ce sunt considerate cheltuieli de funcţionare, guvernul japonez a alocat Jocurilor 1,8 miliarde de doalri, iar guvernul metropolitan din Tokyo a cheltuit 5,8 miliarde.

Cifrele oferite de Toshiro Muto pun capăt misterului legat de preţul final al JO 2020 şi distribuţia cheltuielilor, după creşterea generată de amânarea din cauza pandemiei.

Potrivit contractului semnat de CIO şi oraşul gazdă, autorităţile locale, în speţă cele din zona metropolitană Tokyo, urmau să îşi asume potenţialul deficit sau cheltuielile suplimentare suportate de comitetul de organizare.

Oficialul nipon a mai subliniat că, în ciuda investiţiilor suplimentare pe care le-a forţat Covid-19, suma finală cheltuită a fost sub cele 15,4 miliarde de dolari care au fost calculate înainte de începerea JO de la Tokyo.

În cadrul celei de-a 139-a Sesiuni a CIO de la Beijig, Toshiro Muto şi preşedinta comitetului de organizare Tokyo-2020, Seiko Hashimoto, au oferit membrilor CIO un rezumat detaliat al dezvoltării Jocurilor, moştenirea şi reperele sale sportive, sociale şi de mediu, scrie Agerpres.