​Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat, joi, sancţiunea "colectivă" care îi privează pe sportivii țării sale de participarea sub drapelul naţional la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în timp ce Moscova respinge categoric un dopaj orchestrat de stat, informează AFP.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

"Considerăm inacceptabilă practica de 'pedepsire colectivă' pentru infracţiuni individuale, o practică devenită frecventă în ultimul timp", a afirmat preşedintele rus într-un interviu acordat China Media Group şi publicat joi dimineaţă de Kremlin.

"Desigur, condamnăm folosirea de produse interzise de către sportivi şi ne pronunţăm pentru o cooperare internaţională de anvergură în lupta împotriva dopajului în sport", a adăugat Putin, citat de Agerpres.

Rusia a fost sancţionată în cadrul uriaşului scandal de dopaj implicând înalţi funcţionari şi agenţi secreţi, în special la JO de iarnă de la Soci din 2014.

Moscova a negat categoric aceste fapte şi consideră ca fiind un complot occidental menit să discrediteze Rusia.

Sportivii ruşi care nu fac obiectul unui control antidoping pozitiv pot, totuşi, participa la JO 2022, dar nu vor putea defila sub drapelul lor la ceremonia de deschidere şi nu li se va intona imnul naţional pe podiumul de premiere.

De asemenea, responsabilii ruşi au interdicţia de a asista la competiţii, cu excepţia invitaţiei şefului statului din ţara gazdă.

Preşedintele Vladimir Putin va fi prezent, la invitaţia omologului său Xi Jinping, la ceremonia de deschidere din 4 februarie.