Oficialitățile olimpice au spus miercuri că nu sunt îngrijorate de creșterea cazurilor de Covid-19 din China și că Jocurile Olimpice de iarnă sunt în siguranță, întrucât țara are mai puține cazuri decât oricare alta. Ceremonia de deschidere este programată vineri, dar chiar și în sistemul de „buclă închisă” Beijingul a raportat miercuri 17 cazuri noi, cu o medie de 31 în ultimele trei zile, scrie Newsweek, citând Associated Press.

JO Beijing 2022Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

Bucla închisă a fost gândită ca să-i protejeze pe sportivii olimpici, oficialii și lucrătorii menținuți într-o zonă protejată, din care nu pot ieși și în care publicul nu are acces, pentru a preveni răspândirea bolii.

Consilierul medical olimpic Brian McCloskey a spus că din 23 ianuarie au fost declarate 232 de cazuri pozitive legate de olimpiadă, 163 de la aeroport și 63 din bucla închisă, dar oficialitățile olimpice nu sunt îngrijorate.

„Practic fiecare țară din lume are în acest moment un nivel mai ridicat de Covid decât China”, a spus McCloskey, citat de AP.

Pste 54.000 de teste au fost efectuate din 23 ianuarie, iar McCloskey se așteaptă ca numărul zilnic de cazuri pozitive să înceapă să scadă pe măsură ce numărul noilor sosiți se va plafona. „Ne așteptăm că nu va scădea imediat, ci când vom ajunge la un număr stabil de oameni”, a spus el.

Riscul de Covid este mai mare în primele zile în bucla închisă, din cauză că virusul nu apare imediat la teste deoarece se poate incuba lent, a spus McCloskey, adăugând că „ajunge să fie echivalent cu cel al populației locale, adică foarte, foarte redus.”

După o creștere a numărului de cazuri în Beijing, milioane de oameni au fost testați de mai multe ori. Cartierele cu cazuri au fost închise ca să oprească răspândirea, în loc să intre în lockdown întreg orașul-gazdă a JO.

McCloskey a spus că din cei 232 de oameni testați pozitiv, 11 au fost spitalizați cu simptome, dar „niciunul nu are vreo formă gravă de boală”, a informat AP.

Elana Meyers Taylor, paticipantă americană la proba de bob, soțul ei Nic Taylor, rezervă în echipajul de bob și fiul lor au fost testați pozitiv la două zile după ce au ajuns la Beijing, dar sunt asimptomatici.

McCloskey a spus într-o conferință de presă din această lună că nu a fost niciodată un obiectiv din a avea zero cazuri la Jocurile Olimpice, dar că „ținta este de a avea răspândire zero în bucla închisă”, a informat USA Today.