Vadim Gutzeit, ministrul ucrainean al Sporturilor, le-a recomandat reprezentanților ţării sale care vor concura la Jocurile Olimpice de la Beijing (4-20 februarie) să nu fraternizeze cu ruşii, informează AFP.

JO Beijing 2022Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

"Am ţinut o videoconferinţă despre patriotism şi am dat recomandări despre cum să ne comportăm: să nu stam lângă sportivii ruşi, să nu ne facem poze cu ei", a declarat ministrul, într-un interviu publicat, miercuri, de site-ul de ştiri sportive tribuna.ua, adăugând că se teme de "provocări" la adresa sportivilor ucraineni.

"Au trecut opt ​​ani de război şi situaţia încă escaladează la graniţă, aşa că sportivii noştri chiar trebuie să-şi controleze emoţiile în astfel de situaţii", a continuat fostul scrimer, adăugând că Kievul ar putea doar "recomanda" şi nu "obliga" sportivii să se comporte în acest fel.

"Mi se pare foarte nefericit (...) Înţeleg că prietenii care datează de mulţi ani îi leagă pe sportivii noştri, care se antrenează împreună. Dar trebuie să înţeleagă că în timpul competiţiilor sunt concurenţi, este o ţară cu care suntem în război", a precizat el.

În ciuda unui scandal instituţional de dopaj, sportivii ruşi "curaţi" au voie să participe la Jocurile Olimpice de la Beijing sub drapel neutru.

După o revoluţie pro-occidentală la Kiev, Rusia a anexat peninsula Crimeea care aparţine Ucrainei în 2014. La scurt timp, a izbucnit un conflict cu separatiştii sprijiniţi de Moscova, care controlează o parte din estul Ucrainei. Conflictul a făcut peste 13.000 de morţi şi nu a încetat niciodată complet.

Rusia este acum acuzată de Occident că a mobilizat zeci de mii de soldaţi la graniţa ucraineană în vederea unei posibile invazii.

Moscova neagă orice intenţie de invadare a Ucrainei, dar condiţionează detensionarea situaţiei de o listă de cerinţe, necesare, potrivit acesteia, pentru a-şi garanta securitatea, în special asigurarea că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO şi că alianţa îşi retrage foţele pe poziţiile dinainte de 1997, scrie News.ro.