Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a contactat-o telefonic săptămâna trecută pe jucătoarea chineză de tenis Shuai Peng şi a fixat o întâlnire cu ea la Beijing, în timpul Jocurilor Olimpice 2022 (4-20 februarie), transmite Reuters.

Shuai PengFoto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Situaţia chinezoaicei Shuai Peng, fost lider mondial la dublu şi absentă de la Melbourne, a devenit o problemă de interes maxim pentru comunitatea tenisului şi a grupurilor de apărare a drepturilor omului, după ce ea l-a acuzat în luna noiembrie de agresiuni sexuale pe fostul vicepremier chinez Gaoli Zhang.

Luna trecută, Shuai Peng, 36 ani, a retractat afirmaţiile iniţiale şi a spus că niciodată nu a acuzat pe cineva de agresiune sexuală, iar postarea ei a fost greşit interpretată. Fostul oficial chinez Gaoli Zhang nu a făcut niciun comentariu pe acest subiect.

''De la prima convorbire pe care CIO a avut-o cu Shuai Peng pe 21 noiembrie, CIO a rămas în contact cu ea şi a avut un număr de conversaţii cu ea, ultima chiar săptămâna trecută", a precizat un purtător de cuvânt al CIO, informează Agerpres.

Ea a menţionat din nou că aşteaptă o întâlnire cu preşedintele CIO, Thomas Bach, şi Emma Terho, preşedintele Comisiei sportivilor din cadrul CIO, pe care i-a invitat şi la prima ei convorbire.

Deşi CIO a discutat telefonic cu Shuai Peng, comunitatea sportivă internaţională este în continuare îngrijorată de siguranţa şi bunăstarea jucătoarei.

WTA a suspendat turneele din China din cauza situaţiei neclare a lui Shuai Peng, decizie care a fost văzută de China ca o ''politizare a sportului''.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng​

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie 2021 pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. De la acel moment, au fost zile bune în care nu s-a mai știut nimic despre sportivă.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de aceasta.

Jucătoarea a reapărut pe 21 noiembrie 2021, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. Ea a avut ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.

Steve Simon, președintele WTA, a luat decizia de a suspenda toate turneele din China din cauza anchetei în curs de desfășurare în cazul sportivei Shuai Peng.