Spectatorii de la Australian Open vor putea purta tricouri de susţinere pentru jucătoarea chineză Shuai Peng, cu condiţia ca aceştia să nu aibă un comportament ostil, au anunţat, marţi, organizatorii turneului de Grand Slam de la Melbourne, subiect care a creat duminică polemici în acest sens, informează AFP.

Unde este Shuai Peng?Foto: Belinda Jiao/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Da, cu condiţia ca ei să nu aibă o atitudine ostilă care să genereze dezordine, ci să aibă o atitudine pacifistă", a declarat directorul executiv al Federaţiei australiene de tenis, Craig Tiley, adăugând că agenţii de securitate vor analiza situaţia de la caz la caz.

Organizatorii de la Australian Open au declanşat o controversă cerând suporterilor să renunţe la tricourile care prezentau sloganul "Unde este Peng Shuai"?, pe motiv că Australian Open "nu autorizează îmbrăcămintea, banderolele sau pancartele politice", conform unui purtător de cuvânt al Federaţiei Australiene de Tenis.

Martina Navratilova, legenda tenisului cu 18 titluri de Grand Slam (la simplu), a denunţat decizia organizatorilor ca fiind "patetică", pe contul său de Twitter.

"Au existat neînţelegeri pentru anumite persoane care nu sunt aici şi nu au cu adevărat o vedere de ansamblu", a declarat, marţi, Craig Tiley.

"Problema este că în ultimele două zile, sute de persoane au venit cu un banner şi noi nu putem permite aşa ceva", a adăugat acesta.

"Dacă veniţi să vedeţi tenis, atunci totul este în regulă, dar în definitiv noi nu putem permite nimănui să cauzeze perturbarea turneului", a adăugat acesta.

Această luare de poziţie intervine după ce presa locală a citat experţi în drepturile omului, afirmând că poziţia Tennis Australia ar putea fi ilegală.

"Nu există niciun motiv legal pentru a cere unui participant să nu mai poarte un tricou care scoate în evidenţă o problemă de drepturi ale omului", a afirmat, la rândul său, avocatul Michael Stanton pentru jurnalul The Age.

Ca răspuns la interdicţia organizatorilor, un militant australian în favoarea drepturilor omului a strâns peste 14.000 dolari australieni (peste 9.000 euro) pe platforma GoFundMe cu scopul de a imprima tricouri şi a le distribui spectatorilor în vederea finalei turneului feminin.

Situaţia chinezoaicei Shuai Peng, fost lider mondial la dublu şi absentă de la Melbourne, a devenit o problemă de interes maxim pentru comunitatea tenisului şi a grupurilor de apărare a drepturilor omului, după ce ea l-a acuzat de agresiuni sexuale pe fostul vicepremier Gaoli Zhang.

Ce s-a întâmplat cu Shuai Peng​

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli - care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei - că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

Această acuzaţie a fost postată pe 2 noiembrie 2021 pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. De la acel moment, au fost zile bune în care nu s-a mai știut nimic despre sportivă.

Site-urile și platformele social media din China au fost curățate de toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de aceasta.

Jucătoarea a reapărut pe 21 noiembrie 2021, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. Ea a avut ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.

Steve Simon, președintele WTA, a luat decizia de a suspenda toate turneele din China din cauza anchetei în curs de desfășurare în cazul sportivei Shuai Peng.