​Eduard Novak, ministrul Sportului, a anunţat, luni, pe pagina sa de Facebook, că în cadrul discuţiilor cu Roxana Mărăcineanu, ministrul Sportului din Franţa, a stabilit mai multe direcţii ale viitoarei colaborări dintre cele două instituţii.

Roxana Maracineanu si Eduard NovakFoto: Facebook - Eduard Novak

Novak a precizat că una dintre măsuri va consta în posibilitatea ca antrenorii români să poată participa la cursuri de pregătire în Franţa.

"În cadrul vizitei oficiale în Franţa, am convenit astăzi cu doamna Roxana Mărăcineanu, ministru delegat al Sporturilor, să centrăm colaborarea viitoare pe următoarele direcţii strategice, în care vom primi sprijin din partea autorităţilor franceze:

  • 1. Participarea antrenorilor români la cursuri de specializare susţinute de specialişti francezi.
  • 2. Posibilitatea ca loturile de cadeţi şi juniori din România să participe la stagii de pregătire în centre olimpice din Franţa.
  • 3. Organizarea de schimburi de experienţă între specialiştii din cele două ministere de resort, în urma cărora anumite exemple de bune practici din sistemul sportiv francez să poată fi implementate şi în România.
  • 4. Organizarea de schimburi de experienţă în domeniul integrării persoanelor cu dizabilităţi şi al dezvoltării sportului paralimpic, pentru integrarea, în România, a bunelor practici din Franţa. Reglementările legale franceze sunt asemănătoare cu cele româneşti, în ceea ce priveşte integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, totuşi aplicarea lor se face mult mai eficient, iar acesta trebuie să fie un deziderat şi pentru noi", a scris Eduard Novak.

El a afirmat că protocolul de colaborare dintre cele două instituţii vine în sprijinul implementării Strategiei Naţionale pentru Sport.

"Acest protocol de colaborare între ministere vine în sprijinul dezvoltării şi implementării Strategiei Naţionale pentru Sport. Franţa este unul dintre liderii mondiali ai acestui domeniu, cu rezultate de excepţie atât pe plan competiţional, cât şi ca organizator de evenimente sportive de anvergură, iar experienţa şi bunele practici ale acestei ţări pot fi o sursă de inspiraţie pentru noi. Îi mulţumesc doamnei ministru Roxana Mărăcineanu pentru primire şi pentru deschiderea manifestată şi sunt convins că această colaborare va marca un moment important în istoria sportului din cele două ţări", a adăugat Eduard Novak.