Pita Taufatofua, sportivul din Tonga care a devenit celebru după ce şi-a făcut un obicei din a defila cu bustul gol la ceremoniile JO de vară şi de iarnă, a declarat că nu are nicio veste de la tatăl său de când ţara a fost lovită de un tsunami ca urmare a erupţiei unui vulcan subacvatic, informează abc.net.au.

Pita Taufatofua, la ceremonia de deschidere a JO 2018Foto: fis-ski.com

"Vă mulţumesc pentru toate mesajele de îngrijorare. Încă nu au auzit veşti de la tatăl meu în Veitongo şi nici de la rudele mele din Haapai, care locuiesc foarte aproape de apă. Nu mă pot concentra pe ce este acolo. Totul este în mâinile lui Dumnezeu. Am pus un link pe care puteţi să vă aduceţi contribuţia. Deocamdată mă concentrez pe ce pot face din actuala mea poziţie şi asta înseamnă să alertez opinia publică şi să ajut. Mă concentrez pentru oamenii din Tonga, care vor avea cu toţii nevoie de ajutorul nostru pentru a reconstrui", a notat Pita Taufatofua în social media.

Pita Taufatofua, în vârstă de 38 de ani, concurează în taekwondo şi în competiţiile de schi fond. El a participat la JO de vară din 2016 şi din 2020 şi la JO de iarnă din 2018, scrie News.ro.

Erupţia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Haʻapai a avut loc sâmbătă. Erupţia de opt minute a fost atât de violentă încât a putut fi auzită ca "tunete" în Fiji, la peste 800 km distanţă, au declarat oficialii din capitala Suva. Nori de gaz, fum şi cenuşă care s-au revărsat din vulcan au ajuns la 20 de kilometri pe cer, conform Serviciilor Geologice din Tonga.

Capitala statului Tonga se află la doar 65 km nord de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai.