Uzbecul Nodirbek Abdusattorov (17 ani) a câștigat Campionatul mondial de șah rapid de la Varşovia, detronându-l pe marele campion Magnus Carlsen.

HotNews.roFoto: Hotnews

Abdusattorov, care a încasat un premiu de 60.000 dolari, l-a învins în finală pe rusul Ian Nepomniaci în a doua partidă de şah blitz, după ce partidele de şah rapid s-au încheiat la egalitate.

Marele maestru din Taşkent a obţinut şapte victorii, inclusiv contra lui Magnus Carlsen, cinci remize şi o singură înfrângere, la ucraineanul Anton Koborov, acumulând în total 9,5 puncte, la fel ca Nepomniaci, Carlsen şi americanul Fabiano Caruana.

Departajarea pentru cei doi finalişti s-a făcut după criteriul jucătorilor cu cea mai bună statistică, pe care Carlsen l-a calificat ''complet stupid''.

La Mondialul de şah rapid partidele se desfăşoară pe durata a 15 minute plus zece secunde pentru fiecare mutare.

În turneul feminin de şah, titlul mondial a fost cucerit de marea maestră rusă Alexandra Kosteniuk, care în cele 11 runde a înregistrat şapte victorii şi patru remize.

Varşovia găzduieşte de miercuri şi Campionatul Mondial de şah blitz, cu partide de trei minute, unde Magnus Carlsen îşi apără de asemenea titlul mondial, conform Agerpres.

Click pentru a urmări meciul dintre Nodirbek Abdusattorov și Magnus Carlsen.