​Olandezul Sven Kramer, considerat drept cel mai bun patinator de viteză din istorie, a terminat, duminică, pe locul 3 în proba de 5.000 m în cadrul selecţiilor olimpice olandeze şi nu şi-a asigurat încă participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing (4-20 februarie), informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kramer, cvadruplu campion olimpic (trei titluri la 5.000 m) şi cu nouă medalii olimpice în palmares, a fost cronometrat în 6 min 12 sec 29/100, fiind devansat de Patrick Roest (6.08,64) şi Jorrit Bergsma (6:11,14) pe distanţa sa favorită, scrie Agerpres.

Dacă Roest, triplu campion mondial pe toate distanţele, şi-a asigurat participarea la Beijing şi va fi însoţit de Bergsma, Kramer (35 ani) va trebui să aştepte finalul calificărilor olandeze, care se vor încheia joi.

Olanda, naţiune de referinţă în această disciplină, poate participa cu maximum nouă patinatori la Beijing, iar Kramer încă speră că unii dintre compatrioţii săi se vor califica pe două, trei distanţe pentru a fi selecţionat.

O altă posibilitate pentru Kramer (nouă titluri mondiale, pe toate distanţele) este să fie selecţionat pentru proba de urmărire pe echipe, probă în care a cucerit titlul de campion olimpic în 2014.

"Eu pot fi util pentru urmărire şi pot face o bună cursă de 5.000 m", a asigurat după cursă Kramer, care fost operat la spate în luna mai şi nu a avut decât o singură apariţie, discretă, în această iarnă în Cupa Mondială.

O altă legendă olandeză, Ireen Wust, nu şi-a asigurat nici ea biletul pentru Beijing. Cvintupla campioană olimpică a terminat pe 3 la 1.000 m duminică, dar poate recupera în proba sa favorită, 1.500 m, miercuri.

Atât Kramer, cât şi Wust vizează a cincea lor participare la Jocurile Olimpice de iarnă.