​Japonia se alătură SUA şi altor ţări care au decis să nu trimită reprezentanţi guvernamentali în China, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022, informează AFP.

JO Beijing 2022Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

Anunţul a fost făcut de guvernul nipon şi vine ca protest faţă de problema respectărilor drepturilor omului în China.

"Nu avem de gând să trimitem oficiali guvernamentali. Japonia consideră că este important ca valorile comune împărtăşite de comunitatea internaţională, precum libertatea, drepturile omului şi statul de drept, să fie respectate şi în China”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului japonez.

Pe de altă parte, preşedintele comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Seiko Hashimoto, va merge la Beijing, alături de preşedintele Comitetului Olimpic Japonez, Yasuhiro Yamashita, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez.

Hashimoto va merge la Beijing "pentru a-şi exprima recunoştinţa şi respectul faţă de sportivi şi faţă de cei care au susţinut Jocurile de la Tokyo”, organizate vara trecută, a adăugat el.

Japonia a luat această decizie după "o analiză atentă" a situaţiei.

SUA, Marea Britanie, Australia, Canada și Japonia, principalele state care vor boicota JO 2022 de la Beijing

De asemenea, SUA, Marea Britanie, Australia şi Canada au anunţat, luna aceasta, un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022) pentru a denunţa încălcările drepturilor omului în China.

China a avertizat aceste patru ţări occidentale, care vor trimite sportivi la Jocuri, dar nu şi oficiali, că vor plăti "preţul pentru decizia lor proastă", fără a preciza ce represalii sunt luate în considerare.

La Beijing, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a salutat participarea "Comitetului Olimpic Japonez şi a altor oficiali relevanţi, precum şi a sportivilor japonezi”.

China "îndeamnă partea japoneză să-şi onoreze promisiunile de sprijin reciproc pentru organizarea Jocurilor Olimpice şi să nu politizeze sportul”.

Japonia, gazda Jocurilor Tokyo 2020, amânate un an din cauza coronavirusului, se află într-o poziţie diplomatică delicată între Statele Unite şi China, doi mari parteneri comerciali, şi până acum nu şi-a făcut cunoscută poziţia.

Coreea de Sud, un alt aliat al Statelor Unite, a anunţat, la începutul săptămânii trecute, că nu va boicota în mod diplomatic Jocurile, invocând necesitatea de a continua cooperarea cu China.

Rusia consideră "boicotul diplomatic" ca o încercare de politizare a Jocurilor Olimpice şi a confirmat că preşedintele Vladimir Putin va merge la Beijing.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi-a invocat "neutralitatea" în această problemă, refuzând să comenteze "deciziile pur politice" şi salutând în principal absenţa unui boicot sportiv.

Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, cel puţin un milion de uiguri şi alte minorităţi de limbă turcă, în principal musulmani, sunt încarceraţi în lagăre din Xinjiang.

China este acuzată că a sterilizat forţat femeile şi că a impus munca forţată. Statele Unite denunţă un "genocid" pe acest subiect.

Beijingul spune că lagărele sunt de fapt "centre de formare profesională" pentru a lupta împotriva radicalizării.

China acuză în mod regulat Statele Unite că folosesc problema drepturilor omului pentru a împiedica dezvoltarea ei economică şi pentru a-i contesta locul în creştere pe care-l ocupă în afacerile internaţionale, informează News.ro.