Sutele de gimnaste americane abuzate de-a lungul carierei de Larry Nassar, fostul medic al lotului național de gimnastică, au ajuns la un acord în valoare de 380 milioane dolari cu Federaţia şi Comitetul Olimpic american pentru a primi despăgubiri.

Simone BilesFoto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

Detaliile acordului dintre gimnaste, pe de o parte, şi USA Gymnastics (federaţie), Comitetul Olimpic şi Paralimpic american şi asigurătorii acestora, pe de altă parte, au fost făcute cunoscute într-o şedinţă la Tribunalul de Faliment al Districtului statului Indiana.

Suma este una dintre cele mai mari la care s-a ajuns vreodată în urma unui acord de acest tip, pentru a despăgubi victimele abuzurilor sexuale şi în acest caz pentru a compensa sute de gimnaste, între care figurează vedete ale acestui sport, precum Simone Biles, McKayla Maroney şi Aly Raisman.

Una dintre victimele acestor abuzuri, Rachael Denhollander, a afirmat pe contul său de Twitter că prin acest acord s-a încheiat un "capitol", conform Agerpres.

Fostul medic sportiv Larry Nassar îşi va sfârşi zilele în închisoare, primind o pedeapsă de 175 de ani pentru agresarea a peste 100 de tinere gimnaste, anonime sau campioane olimpice, în cel mai mare scandal din istoria sportului american.

Procesele care i-au fost intentate lui Nassar (54 ani) au zguduit lumea gimnasticii şi sportului american, antrenând plecarea mai multor responsabili ai federaţiei, care i-au permis acestuia să abuzeze tinerele gimnaste atât de multă vreme, în ciuda numeroaselor plângeri primite.

Lassar Nassar a activat în perioada 1994-2016 în cadrul Federaţiei americane de gimnastică, al Comitetului Olimpic (USOC) şi al Universităţii de stat din Michigan.