​Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), va fi prezent la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în ciuda unui val de boicoturi, a anunţat joi purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

"Secretarul general a primit o invitaţie din partea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a asista la deschiderea Jocurilor de iarnă de la Beijing şi a acceptat-o", a indicat Stephane Djuarric în cursul conferinţei sale de presă zilnice.

Statele Unite, Canada, Australia şi Marea Britanie au anunţat, la începutul acestei săptămâni, un "boicot diplomatic", acuzând în special Beijingul de încălcări ale drepturilor omului împotriva minorităţii musulmane chineze a uigurilor.

Cu toate acestea, ţările respective îşi vor trimite sportivii la Jocurile care vor avea loc în perioada 4-20 februarie 2022, dar niciun oficial. China a avertizat că statele respective vor plăti "preţul" boicotului lor, fără a specifica natura represaliilor.

Mai multe organizaţii pentru drepturile omului acuză China că a internat cel puţin un milion de musulmani în Xinjiang, majoritatea uiguri, în "lagăre de reeducare". Washingtonul a denunţat un "genocid".

Beijingul contestă acuzaţiile şi susţine că acestea sunt centre de formare profesională care au ca scop distanţarea de terorism şi separatism.

Citește și: