Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al Educaţiei şi Sporturilor, a afirmat, joi, că Franţa nu va boicota diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, contrar deciziei Statelor Unite, Canadei, Australiei şi Marii Britanii, informează AFP.

JO Beijing 2022Foto: GK Images / Alamy / Alamy / Profimedia

"Franţa nu o va face, dar noi vom avea mesaje care sunt clare în plan politic", a asigurat Blanquer, pentru postul RMC/BFMTV, adăugând totodată că el nu va face deplasarea la Beijing în februarie, dar ministrul delegat pentru Sporturi, de origine română, Roxana Mărăcineanu, se va deplasa în China, împreună cu Sophie Cluzel, secretarul de stat responsabil cu Persoanele cu handicap.

"Sportul este o lume care trebuie păstrată maximum posibil fără interferenţe politice, pentru că altfel lucrurile o pot lua într-o altă direcţie şi vom ucide spiritul competiţiei", a afirmat ministrul francez.

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat miercuri un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, după ce Statele Unite, Regatul Unit şi Australia au anunţat măsuri similare pentru aceste JO de iarnă care vor începe pe 4 februarie, în semn de protest pentru încălcarea drepturilor Omului.

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi turcofone, în special musulmane, sunt încarceraţi în lagăre în Xinjiang. China este acuzată că sterilizează femeile cu forţa şi că impune munca forţată, scrie Agerpres.

China avertizează: Ţările boicotului diplomatic vor plăti un preţ

China a condamnat, joi, decizia celor patru ţări - SUA, Australia, Regatul Unit, Canada - care au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în luna februarie, informează AFP.

Cele patru ţări, care vor trimite sportivi la Jocurile Olimpice, dar nu şi responsabili oficiali, "vor plăti preţul" deciziei lor, a avertizat pentru presă purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Wenbin Wang.

"Recurgerea de către Statele Unite, Australia, Marii Britanie şi Canada pe scena Jocurilor Olimpice la manipulare politică este impopulară şi duce la izolarea lor însele. Ele vor plăti inevitabil un preţ pentru această decizie proastă", a promis Wang.

Oficialul chinez a afirmat că ţara sa nu a adresat o invitaţie ţărilor în cauză. "Fie că reprezentanţii lor oficiali vin sau nu, Jocurile de iarnă de la Beijing vor fi o reuşită", a asigurat acesta.

"Sportul nu are nimic de a face cu politica. Jocurile Olimpice sunt o mare reuniune a sportivilor şi iubitorilor de sport, nu o scenă pe care politicienii se dau în spectacol", a conchis purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, citat de Agerpres.

JO vor avea loc în perioada 4-20 februarie, dar ţinând cont de restricţiile impuse de China din cauza pandemiei de Covid-19, intrarea străinilor va fi limitată.