SUA, Australia și Marea Britanie au fost primele care au anunțat boicotul diplomatic pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022, iar recent Canada a urmat exemplul celor trei.

JO Beijing 2022Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

Anunțul a fost făcut de premierul canadian Justin Trudeau: "Suntem profund îngrijoraţi de încălcările drepturilor omului de către guvernul chinez".

Miercuri, Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internațional Olimpic, a reafirmat neutralitatea politică a forului pe care îl conduce, fără să poată însă evita subiectul boicotului diplomatic şi cazul Shuai Peng.

"Prezenţa oficialilor este o decizie pur politică. Pentru CIO se aplică principiul neutralităţii. Noi suntem preocupaţi de sportivii care sunt susţinuţi de guvernul lor, restul este politică", a afirmat Bach.

Despre cazul Shuai Peng, Bach a declarat că va continua să ţină legătura cu aceasta. Conştient de criticile venite după discuţiile cu sportiva, mai ales pentru că acestea s-au desfăşurat în prezenţa unor oficiali chinezi, Bach a amintit că nu este uşoară stabilirea unei relaţii de încredere prin apel video, însă a subliniat că trebuia să se asigure de integritatea fizică a sportivei.

Există încă o mare îngrijorare în lumea sportului cu privire la soarta lui Shuai Peng, fost număr unu mondial la dublu, care a dispărut la câteva săptămâni după ce a acuzat un fost înalt oficial al regimului chinez de viol. Reapariţia sa în public, orchestrată de mass-media de stat chineză, nu a fost suficientă pentru a linişti apele, scrie News.ro.