Casa Albă a anunţat, luni, că Statele Unite îşi vor trimite sportivii la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, dar a precizat că niciun reprezentant diplomatic nu va fi prezent la competiţie din cauza încălcărilor drepturilor omului de către China, în special în regiunea Xinjiang (Nord-Vest), predominant musulmană.

JO Beijing 2022Foto: GK Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Marţi, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a răspuns la acest anunţ, considerând că decizia administraţiei Biden arată clar că Jocurile Olimpice şi participarea sportivilor trec peste consideraţiile politice.

"Prezenţa reprezentanţilor guvernelor şi a diplomaţilor este o decizie pur politică luată de fiecare guvern, decizie pe care CIO, în neutralitatea sa politică, o respectă pe deplin. În acelaşi timp, acest anunţ arată clar că Jocurile Olimpice şi participarea sportivilor trec peste consideraţiile politice şi salutăm acest lucru", a precizat organismul de la Lausanne, potrivit lequipe.fr.

China nu a reacţionat deocamdată la această decizie decât printr-un comunicat al purtătorului de cuvânt al misiunii sale la ONU.

"Aşa-numitul al Statelor Unite este o farsă politică îndreptată împotriva lor înseşi. Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă de la Beijing sunt o adunare a tuturor sportivilor şi fanilor sporturilor de iarnă din întreaga lume. Aceştia ar trebui să fie în centrul atenţiei.

Succesul Jocurilor nu se bazează pe prezenţa unui număr mic de oficiali guvernamentali ai unor ţări. Decizia guvernului SUA reflectă mentalitatea sa din Războiul Rece.

SUA vor doar să politizeze sportul, să creeze diviziuni şi să provoace confruntări. Această abordare nu va găsi sprijin şi este sortită eşecului. Nu va face decât să-i facă mai izolaţi şi să fie în opoziţie cu tendinţele vremurilor şi cu marea majoritate a ţărilor şi oamenilor din întreaga lume", a arătat comunicatul citat, potrivit reuters.com.

JO de iarnă vor avea loc între 4 şi 20 februarie la Beijing, scrie News.ro.