Marele maestru Magnus Carlsen l-a învins pe Marele maestru Ian Nepomniachtchi într-o partidă a șasea cu un record de 136 de mutări și a obținut prima victorie din cadrul Campionatului Mondial de Șah FIDE 2021, scrie Chess.com.

Ian Nepomniachtchi a pierdut cu Magnus Carlsen (dreapta)Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

Victoria campionului mondial a venit după cinci remize în acest campionat dotat cu un fond de premii de 2 milioane de euro. Partida a șaptea este programată sâmbătă, la ora 16:30, ora Dubaiului (14:30 ora României).

Carlsen a trebuit să aștepte cinci ani și nouă zile pentru a câștiga o partidă clasică de șah de campionat mondial. I-au trebuit două zile pentru a o câștiga pe aceasta.

Pentru partida a șasea, jucătorii au petrecut un număr impresionant de șapte ore și 47 de minute la tabla de șah și au terminat cu 17 minute după miezul nopții în Dubai.

Partida a început vineri și s-a încheiat sâmbătă - ceva ce nu s-a mai întâmplat de când au fost interzise amânările de jocuri, la mijlocul anilor 1990.

În ceea ce privește numărul de mutări, partida a doborât recordul celui mai lung meci din istoria campionatului mondial.

Până astăzi, acesta era de 124 de mutări jucate în cea de-a cincea partidă din meciul Korchnoi-Karpov, Baguio City 1978, dar cu 136 de mutări, avem acum un nou cel mai lung meci.

În precedentele șase meciuri de campionat mondial care au început cu cinci remize, jocul al șaselea s-a încheiat tot cu o remiză, dar Carlsen a rupt aceast blestem sâmbătă.

Cunoscut pentru faptul că este întotdeauna destul de în formă, marele maestru norvegian a recunoscut că aceasta a fost o luptă obositoare:

"Sigur, dar cred că așa stau lucrurile. Așa cum am spus, nu ar trebui să fie ușor într-un meci de campionat mondial. Trebuie să încerci la fiecare șansă, oricât de mică ar fi ea. La un moment dat m-am gândit că ar trebui să fac meciul cât mai lung, astfel încât să fim amândoi cât mai obosiți când va veni momentul critic. S-a dovedit a fi o strategie bună".