Agenția japoneză de știri Kyodo susține că organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo a costat mai puțin decât s-a estimat inițial. Cele două evenimente au fost amânate (nu au mai avut loc în 2020) din cauza pandemiei de coronavirus.

Jocurile Olimpice din TokyoFoto: tokyo2020.org

Economia a fost de cel puţin 150 de miliarde de yeni (1,4 miliarde de dolari) faţă de ce s-a estimat inițial, având în vedere excluderea spectatorilor din cauza restricţiilor legate de răspândirea Covid-19.

Reducerea numărului de angajaţi, printre alte lucruri, din cauza absenţei spectatorilor, a compensat pierderile generate de nevânzarea biletelor.

Acest lucru înseamnă că plătitorii de taxe nu vor fi împovăraţi cu alte pierderi, relatează Kyodo citată de Agerpres.

Costul total al Jocurilor, care va fi împărţit între Comitetul de organizare şi guvernul metropolitan din Tokyo, ar putea fi în final mai mic de 1,5 trilioane de yeni.

Organizatorii au crescut bugetul total la 1,64 trilioane de yeni în decembrie 2020 de la 1,35 trilioane, în urma amânării Jocurilor cu un an.

În ciuda acestor cifre mai scăzute decât previziunile, costurile organizării Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo au crescut de la prima lor estimare, 734 de miliarde de yeni, făcută în 2013, în dosarul de candidatură al capitalei nipone.