Câţiva activişti tibetani au protestat, vineri, la sediul CIO, la Lausanne, împotriva Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing, relatează Reuters.

JO Beijing 2022Foto: GK Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Activiştii au adus cu ei o imitaţie de sicriu negru, cu cercurile olimpice pe el şi cu anii 1894 (anul înfiinţării CIO) şi 2021 scrişi. Ei au fluturat drapele ale Tibetului şi au afişat un banner cu mesajul: “Boicotaţi Beijing 2022”.

"CIO, astăzi eşti mort pentru noi din cauza a ceea ce ai făcut în mod repetat. Tibetanii ţi-au cerut să îţi revizuieşti acţiunile şi totuşi tu nu te-ai schimbat, aşa că de acum încolo nu mai vrem să avem de-a face cu tine şi acum facem apel la guvernele internaţionale să ceară un boicot", a afirmat Chemi Lhamo, activist care a fost arestat în octombrie pentru că a perturbat ceremonia de aprindere a torţei olimpice pentru Beijing 2022, la Olympia, în Grecia.

Comitetul Internaţional Olimpic este criticat de grupuri de apărare a drepturilor omului de când i-a acordat Chinei statutul de gazdă a JO din 2022. Criticile vin în contextul felului în care China tratează Tibetul, pe musulmanii uiguri şi Hong Kong-ul.

CIO afirmă că este "o forţă pentru bine" şi că nu poate avea vreo influenţă asupra statelor suverane.

În urmă cu câteva zile, preşedintele american Joe Biden a declarat că ia în calcul o boicotare diplomatică a JO de la Beijing.

Autorităţile chineze sunt acuzate că facilitează munca forţată prin ţinerea a aproximativ un milion de uiguri şi alţi reprezentanţi ai minorităţilor musulmate în lagăre din 2016. China neagă acuzaţiile, susţinând că a înfiinţat centre de formare profesională pentru a combate extremismul, scrie News.ro.