Malaysia refuză să le acorde vize de intrare în ţară jucătorilor israelieni care ar trebui să participe la Campionatul Mondial de squash masculin pe care îl va găzdui luna viitoare, informează AFP.

squashFoto: YouTube

Ţară predominant musulmană din Asia de sud-est, Malaysia, care nu are relaţii diplomatice cu Israelul, a făcut deja mai multe încercări de a împiedica sportivii israelieni să intre pe teritoriul său. Acest nou refuz a stârnit furie în Israel.

Federaţia Internaţională de Squash (WSF) a precizat că "a fost informată că autorităţile malaysiene nu au fost încă de acord să elibereze vize echipei de squash israeliene".

Campionatul Mondial de squash pe echipe masculin este programat să aibă loc în capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, în perioada 7-12 decembrie.

Federaţia "se angajează să respecte principiul campionatelor deschise şi incluzive, la care toţi membrii naţiunilor care doresc să participe sunt bineveniţi", a adăugat organismul mondial.

Federaţia Internaţională de Squash este în contact cu forul din Malaezia şi speră "că poate fi găsită o soluţie corectă şi practică".

Federaţia israeliană de squash a indicat că se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv din Elveţia dacă federaţia internaţională nu va oferi o soluţie.

"Este păcat că ei amestecă sportul cu politica", a declarat Aviv Bushinsky, preşedintele federaţiei israeliene. Federaţia malaysiană a refuzat să comenteze acest subiect.

Competiţia a fost mutată din Noua Zeelandă în Malaysia la începutul acestui an, din cauza restricţiilor de călătorie legate de pandemia de coronavirus.

În 2019, Malaysiei i-a fost retras dreptul de a găzdui Campionatele Mondiale de înot pentru persoanele cu dizabilităţi, după ce a ameninţat că le va interzice participarea sportivilor israelieni.

În 2015, windsurferii israelieni au fost nevoiţi să se retragă dintr-o competiţie de pe Insula Langkawi, tot din cauza neprimirii vizelor.

Cauza palestiniană este puternic susţinută în Malaysia, ţară în care 60 la sută din populaţie este musulmană şi în care deţinătorii de paşapoarte israelieni nu pot intra, informează News.ro.