Sute de persoane au fost afectate în urma lustruirii cu fluor a schiurilor de fond, potrivit unui documentar al L’Equipe Explore, care denunţă utilizarea acestei substanţe.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete din circuitul mondial, o adevărată problemă la competiţii, este lustruirea schiurilor de fond. În ultimul său număr, L’Equipe Explore denunţă scandalul sanitar cauzat de utilizarea masivă a fluorului pentru a face schiurile mai alunecoase sau mai aderente.

Potrivit anchetei, utilizarea pe scară largă a produselor cu o concentraţie mare de fluor, folosite în competiţii pentru aportul de performanţă, este legată de dezvoltarea anumitor boli respiratorii şi tipuri de cancer.

Primii afectaţi sunt tehnicienii din competiţiile circuitului profesionist, dar domeniul curselor nu este singurul expus pericolului: angajaţii magazinelor de închiriere din staţiuni au suferit şi ei consecinţele, după ce au lustruit schiurile în ateliere neaerisite şi fără protecţie, scrie News.ro.

Această practică foarte controversată va fi interzisă de Federaţia Internaţională de Schi (FIS) în cadrul competiţiilor sale.

"Există studii ştiinţifice care dovedesc periculozitatea acestor produse, dar la finalul investigaţiei nu putem decât să presupunem. Nu putem spune câte persoane au fost victime", spune jurnalistul Aurelien Delfosse, care a coordonat ancheta pentru L'Equipe Explore, într-un interviu acordat France Bleu Pays de Savoie.

"În Norvegia s-au efectuat studii epidemiologice reale asupra tehnicienilor care se ocupă de aceste produse şi ei ştiu să cuantifice numărul de persoane care ar fi putut dezvolta probleme legate de lustruirea cu fluor. În Franţa, din păcate, noi nu avem această problemă. Federaţia Franceză de Schi (FFS) nu a efectuat investigaţii pentru a identifica substanţele din sângele preparatorilor săi", a continuat jurnalistul.

Federaţia Franceză de Schi (FFS) a luat măsuri prin echiparea tehnicienilor cu măşti şi achiziţionarea unui camion de lustruire echipat cu aspiratoare şi ventilaţie, informează RMC Sport.

"Dar aici vorbim doar de sportul la nivel înalt. În fiecare an, sunt foarte mulţi amatori care se înscriu la curse precum Transjurassienne şi care îşi fac lustruirea acasă, uneori folosind aceste produse şi fără a avea toate informaţiile", a explicat el.