Flacăra olimpică pentru Jocurile de Iarnă de la Beijing din 2022 (4-20 februarie) a fost aprinsă luni în situl antic al Olympiei din Grecia. Ceremonia tradițională a fost marcată din nou de pandemia de coronavirus, procesiunea având loc fără prezența spectatorilor.

JO Beijing 2022Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

Flacăra a fost aprinsă în jurul orei locale 12:00 de la razele soarelui coborâte peste ruinele templului antic al zeiţei Hera din Olympia, leagănul Jocurilor Antichităţii.

Singurele personalităţi prezente au fost Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), preşedinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, precum şi reprezentanţi ai comitetelor olimpice elen şi chinez şi ziarişti acreditaţi.

Pentru a doua oară consecutiv în trei decenii şi a treia oară în istoria Jocurilor Olimpice moderne, ceremonia tradiţională în leagănul olimpismului s-a desfăşurat în absenţa spectatorilor, după modelul JO de vară de la Tokyo, din cauza coronavirusului.

În istoria Jocurilor din era modernă, flacăra nu a fost aprinsă cu porţile închise decât în 1984, când organizatorii eleni au vrut să protesteze împotriva caracterului comercial al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles.

Actriţa Xanthi Georgiou, costumată în antică preoteasă elenă, a aprins flacăra în modul tradiţional, de la razele soarelui trecute printr-o oglindă parabolică.

"În aceste timpuri dificile pe care încă le trăim, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 vor fi un moment important pentru a reuni lumea în spiritul păcii, prieteniei şi solidarităţii", a declarat preşedintele CIO.

După modelul măsurilor drastice luate de autorităţile de la Beijing, fără spectatori străini, Comitetul olimpic elen a întărit măsurile sanitare pentru aceste Jocuri sub pandemie după Tokyo, hotărând ca ştafeta flăcării olimpice să fie "mult mai scurtă decât în trecutul recent".

Flacăra Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă va fi dusă într-un timp record la Atena, după care va pleca spre Beijing, conform Agerpres.

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice: