Campionatul Mondial de gimnastică debutează luni, la Kitakyushu (Japonia), cu calificările feminine. România este reprezentată de doar doi gimnaști, Maria Ceplinschi și Marian Drăgulescu. La doar 16 ani, Ceplinschi se află la prima ediție, pe când, Marian Drăgulescu, la aproape 41 de ani, va fi prezent pentru ultima dată la CM.

Marian DragulescuFoto: Amy Sanderson / Zuma Press / Profimedia

Marian Drăgulescu va împlini 41 de ani pe data de 18 decembrie, iar CM din Japonia ar putea fi ultima sa competiție.

Începând cu anul 1999, Drăgulescu a cucerit 10 medalii mondiale, opt de aur și două de argint. Apogeul carierei a avut loc la ediția din 2001, când a obținut două titluri mondiale la aparatele sale favorite - sol și sărituri.

Cel mai titrat gimnast român al tuturor timpurilor, Drăgulescu a declarat în repetate rânduri că se va retrage din activitate după Mondialele de Gimnastică de la Kitakyushu.

Din punct de vedere al experienței competiționale, Maria Ceplinschi, la doar 16 ani, urmează să facă primul pas spre competițiile majore de senioare.

Însoțiți de antrenorii Lucian Sandu și Ștefan Gal, Maria și Marian sunt singurii gimnaști români care au îndeplinit criteriile stabilite de FR Gimnastică, potrivit anunțului forului național.

Discutând absențele, Federația Română de Gimnastică menționează că Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu și Silviana Sfiringu nu au făcut deplasarea din cauza unor motive medicale.

Programul Campionatului Mondial de la Kitakyushu:

  • 18 octombrie - calificări feminine
  • 19 octombrie - calificări feminine şi masculine
  • 20 octombrie - calificări masculine
  • 21 octombrie - finală individual-compus feminin
  • 22 octombrie - finală individual-compus masculin,
  • 23 octombrie - finale pe aparate (sol, cal cu mânere, inele-masculin, sărituri şi paralele-feminin) şi 24 octombrie - finale pe aparate (sărituri, paralele, bară fixă-masculin, bârnă şi sol-feminin).

Pe parcursului CM din Japonia vor avea loc și alegerile pentru Comisia Sportivilor din cadrul Federației Internaționale de Gimnastică: Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu și-au depus candidatura.

”Recunoscuţi pe plan internaţional datorită rezultatelor de excepţie, Cătălina şi Marian au şanse reale de a deveni membri ai FIG.

Contracandidatele Cătalinei sunt Simona Castro (Chile), Kim Bui (Germania) şi Jessica Lopez (Venezuela), în timp ce Marian Drăgulescu îi are ca adversari pe Tomas Gonzalez (Chile), Saeedreza Keikha (Iran) şi Aljaz Pegan (Slovenia)”, a precizat FR Gimnastică.

Câştigătorii alegerilor vor avea un singur mandat, valabil între 1 ianuarie 2022 şi 31 decembrie 2025, anunță News.ro.

La Campionatul Mondial din Japonia au fost înscrişi peste 300 de gimnaşti din 56 de naţiuni.