Sportivii Zakia Khudadadi şi Hossain Rasouli, evacuaţi în urmă cu câteva zile din Afganistan, au ajuns sâmbătă în satul paralimpic de la Tokyo, astfel că vor putea participa la competiţia din Japonia, a anunţat Comitetul Internaţional Paralimpic.

Jocurile Paralimpice de la TokyoFoto: olympics.com

După evacuarea din Afganistan, cei doi sportivi au petrecut săptămâna la Paris, la Institutul Naţional francez pentru Expertiză şi Performanţă Sportivă. Vineri, Khudadadi şi Rasouli s-au îmbarcat într-un avion pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, cu destinaţia Tokyo. Zborul a durat 11 ore.

"În urmă cu 12 zile, am informat Comitetul Paralimpic Afgan că echipa paralimpică a Afganistanului nu poate face deplasarea la Tokyo, o acţiune care a afectat puternic toată mişcarea paralimpică şi i-a devastat pe cei doi sportivi.

Acel anunţ a declanşat o operaţiune globală majoră care a dus la evacuarea lor în siguranţă din Afganistan, recuperarea lor de către Franţa şi acum sosirea lor în siguranţă la Tokyo.

Am ştiut mereu că exista o şansă ca ambii sportivi să participe la Tokyo 2020, iar de aceea la ceremonia de deschidere de marţi a fost prezent şi drapelul afgan.

La fel ca toţi sportivii de aici, de la Tokyo 2020, nu am renunţat nicio clipă la speranţă şi acum, faptul îi avem pe Zakia şi Hossain în satul paralimpic, alături de alţi 4.403 sportivi paralimpici, arată puterea remarcabilă a sportului de a uni oamenii în pace”, a declarat preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic, Andrew Parsons.

Zakia Khudadadi va concura la taekwondo, la categoria K44 -49 kg, iar Hossain Rasouli va participa la competiţia de atletism, în proba de 400m T47, scrie News.ro..