Zhu Xueying, campioană olimpică la trambulină (ramură a gimnasticii) în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a prezentat pe un site chinez faptul că medalia obținută i se cojește.

Medaliile olimpice Tokyo 2020Foto: tokyo2020.org

Gimnasta chineză a însoțit postarea de pe Weibo (site chinez de blogging) cu imagini care denotă starea medaliei.

"Poate medalia ta... să se cojească aşa? Să clarific asta... Nu am vrut să cojesc chestia asta la început, ci doar am descoperit că pe medalia mea era un mic semn. Am crezut că este doar murdărie, aşa că am şters-o cu degetul şi am constatat apoi că urma a devenit mai mare", a scris sportiva de 23 de ani pe platforma de socializare.

Postarea gimnastei a devenit virală şi peste 20.000 de utilizatori au comentat pe marginea ei.

Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a respins rapid bănuielile legate de calitatea medaliilor. Reprezentanţii forului olimpic au răspuns la afirmaţiile lui Zhu, precizând că stratul protector este cel care se cojeşte şi nu placarea cu aur.

Stratul protector ar trebui să împiedice zgârierea medaliei, iar CIO a adăugat că, şi în cazul în care stratul protector este îndepărtat, calitatea medaliei nu este afectată, conform News.ro.

În situaţia în care o medalie este deteriorată, CIO păstrează matriţele tuturor modelelor de medalii ale Jocurilor Olimpice şi o poate înlocui, contra cost.

Medaliile acordate campionilor olimpici nu sunt din aur solid. Acestea sunt fabricate în mare parte din argint, acoperit apoi cu şase grame de aur pur, care sporesc greutatea medaliei la aproximativ 556 grame fecare. Medaliile de la Tokyo au fost realizate din metal reciclat de pe dispozitive electronice donate de cetăţeni japonezi.

Medalia cojită a sportivei Zhu Xueying

Sursa: Cherry Chen / Twitter