Medaliată cu argint în proba de spadă individual la JO Tokyo, Ana-Maria Popescu a vorbit la Digi24 despre controversele din jurul prestației sale la Olimpiadă, inclusiv discuțiile în contradictoriu cu ministrul Eduard Novak. Sportiva română a spus cu oarecare regret că reușește mereu cumva să umbrească medaliile obținute.

Ana Maria PopescuFoto: AFP / AFP / Profimedia

Ana Maria Popescu și gestul de a nu-i strânge mâna lui Eduard Novak

"În momentul în care am aterizat şi am coborât din avion, pur şi simplu a fost un gest conştient. Am refuzat... Ceea ce nu am înţeles eu ulterior a fost faptul că toată lumea a fost revoltată că nu am strâns mâna domnului ministru Eduard Novak care venise să mă întâmpine. Dar nu mi-a reproşat nimeni că nu i-am salutat pe Violeta Beclea-Szekely, pe Roxana Bârlădeanu, pe Alexandru Epuran, oficiali care erau în acelaşi rând cu ministrul. A fost gestul meu de revoltă.

Puteam să mă ascund ulterior în spatele regulilor sanitare, puteam să spun că m-am ferit, dar nu, mi-am asumat, a fost un gest pe care l-am considerat normal. Efectiv, m-am purtat normal, am reacţionat normal, fără niciun fel de filtru. Între declaraţia domnului ministru şi aterizarea la Bucureşti a mai fost o situaţie, despre care cred că nu este cazul să mai discutăm, nu este publică şi aşa va rămâne. Nu a fost nimic personal, nu am discutat, a fost vorba despre altceva.

Vreau să se înţeleagă că nu am nimic cu omul Eduard Novak, a fost un gest de revoltă pe care am decis să-l fac atunci pentru că eu ştiu prin cât am trecut. Iar lupta mea, chiar dacă sunt contestată de unii oameni, este pentru cei care vin acum, pentru viitorul nostru, pentru viitorii campioni. Eu ştiu că pe mine m-au motivat foarte mult lipsurile, frustrările, neajunsurile. În momentul în care am aterizat, m-am văzut pe mine la primele competiţii internaţionale îmbrăcând costume îngălbenite de vreme, adidaşii lipiţi cu leucoplast, am văzut episodul de când eu aveam 16 ani şi nu am făcut deplasarea la Campionatele Mondiale pentru că nu am avut o mie de dolari. Din păcate nu s-au schimbat aceste lucruri, suntem tot acolo", a declarat Ana Maria Popescu, în cadrul emsiunii ”În Faţa Ta” de la Digi 24.

”Nu ştiu cum reuşesc, fără intenţie, să umbresc câte o medalie” - Ana Maria Popescu

"Pentru mine, momentul s-a consumat atunci, la aeroport. A fost momentul în care am dat frâu liber emoţiilor şi frustrărilor şi lucrurilor pe care eu le-am mai spus, dar nu au ajuns să fie auzite de toată lumea, a fost momentul în care am scos orice filtru, pentru că aşa am simţit. Dacă este să-mi reproşez ceva de la acel moment este tonul, dar mesajul rămâne acelaşi în continuare pentru mine. Nu ştiu cum reuşesc, fără intenţie, să umbresc câte o medalie.

La JO de la Rio de Janeiro, după ce am câştigat medalia de aur, a fost lovitura aceea din săritură, care a părut un moment de inspiraţie, dar era o acţiune la care lucrasem ani la rând cu antrenorul meu şi a fost o acţiune pe care o încercasem şi cu care reuşisem să punctez şi în alte competiţii, dar care nu s-au văzut, nu le vedem la televizor. În momentul în care m-am întors în ţară, toată lumea vorbea de acea imagine, de acea lovitură din săritură, deşi noi eram cu medaliile de aur pentru care muncisem împreună 15 ani.

(n.r. - despre motivul pentru care a spus la aeroport La asta am făcut referire", a spus Ana Maria Popescu.

Ana Maria Popescu și proiectul unei noi săli de scrimă

”Ne-am propus să construim o sală, este următorul meu obiectiv, ambiţios. Şi ştiu că o să-mi fie mai greu decât mi-a fost vreodată. Ştiu că dacă ne dorim, cu siguranţă vom reuşi. Dacă va fi nevoie să ne suflecăm mânecile să dăm cu lavabilă sau să punem cărămidă peste cărămidă vom învăţa să facem acest lucru”, a declarat sportiva la un eveniment desfășurat pe 11 august.

Ana-Maria Popescu și controversele cu ministrul Eduard Novak

Ana Maria Popescu a câștigat argintul la Tokyo (spadă individual), iar Eduard Novak a declarat după acest moment că sportiva noastră nu ar fi cucerit aurul nici dacă bugetul Federației de Scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare.

La sosirea în țară, Ana Marianu a dat mâna cu ministrul, iar în plus i-a reproșat acestuia mai multe lucruri.

La două zile distanță după acel incident, Eduard Novak a ieșit în spațiul public și și-a cerut scuze, precizând că declarația sa a fost greșit înțeleasă.