Eduard Novak estimează că rezultatele slabe înregistrate de delegaţia României la JO de la Tokyo erau de aşteptat, în condiţiile în care din 2016 nu s-a schimbat nimic în sportul românesc. Ministrul Tineretului și Sportului consideră că rezolvarea problemelor constă în Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport 2021-2032, care va corecta toate lipsurile.

HotNews.roFoto: Hotnews

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, România a obţinut o medalie de aur, la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi trei de argint (Ana-Maria Popescu la spadă, echipajul masculin de patru rame fără cârmaci- Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari şi cel de dublu rame masculin- Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă), bilanţ cu care a încheiat pe locul 46 în clasamentul pe medalii.

Eduard Novak, concluzii după Jocurile Olimpice de la Tokyo

"În primul rând, aş dori să-i felicit din suflet pe toţi cei care s-au sacrificat timp de patru ani, pentru a se pregăti şi califica la această ediţie. Sportivi, antrenori, staff şi toţi cei care au fost lângă aceşti sportivi minunaţi. Însă trebuie să tragem o linie pragmatică, să analizăm, să identificăm problemele care ne blochează şi nu reuşim unde alţii reuşesc.

S-au încheiat aceste Jocuri Olimpice cu rezultate care erau de aşteptat. De aşteptat, pentru că, din 2016 până la sfârşitul ciclului olimpic, nu s-a schimbat absolut nimic. Mă refer la organizarea sportului românesc, la o direcţie clară, la o strategie asumată de toţi cei implicaţi.

Care sunt cele mai mari probleme care ne blochează:

1. Dezorganizarea sportului. Toţi factorii implicaţi, toate ministerele finanţatoare îşi au propriile interese, fără un interes comun, naţional.

2. Cheltuirea banilor pe proiecte care nu sunt sustenabile şi, mai mult decât atât, sunt nepotrivite pentru performanţă.

3. Finanţarea exclusivă de proiecte pe termen scurt, fără a avea un scop olimpic clar.

4. Nivelul de profesionalism şi de pregatire a antrenorilor şi a staff-ului tehnic.

5. Sistemul de perfecţionare a antrenorilor.

6. Activitatea cluburilor sportive, foarte slabă din toate punctele de vedere.

7. Lipsa de proiecte olimpice multianuale sustenabile ale federaţiilor, centrate pe performanţă.

8. Sistemul de salarizare a antrenorilor, care nu este diferenţiat pe niveluri de performanţă.

9. Lipsa personalului cu competenţă pe sport în cadrul MTS.

10. Lipsa unei strategii clare a sportului românesc, care să dea direcţia tuturor factorilor implicaţi în sport.

11. Lipsa infrastructurii specifice pentru sporturile care ne pot aduce rezultate olimpice.

Rezolvare:

Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport 2021-2032, care va corecta toate aceste lipsuri enunţate mai sus.

Cu toate că există probleme şi că rezolvarea lor integrală este un proces de durată, am cea mai mare încredere că avem şansa de a readuce sportul românesc pe o cale de performanţă si competitivitate la nivel internaţional!", a scris ministrul Novak, pe Facebook.