La începutul săptămânii trecute, atleta din Belarus Krystsina Tsimanouskaya a cerut ajutorul autorităților japoneze, susținând că este forțată să părăsească Tokyo în timpul JO 2020. Ajunsă în Polonia unde i-a fost oferit azil umanitar, sportiva plănuiește să scoată la licitație o medalie obținută la europenele din 2019 în semn de susținere față de atleții persecutați de autorități.

Krystsina TsimanouskayaFoto: Not supplied / East2West News / Profimedia

Săptămâna trecută, Krystsina Tsimanouskaya a făcut apel la poliţia japoneză pentru a-i asigura protecţia, atunci când membri ai Comitetului său naţional au încercat să o forţeze să se întoarcă în Belarus, acţiune pe care sportiva a descris-o drept o tentativă de "răpire".

Atleta s-a refugiat la Ambasada Poloniei din Japonia, iar miercuri a călătorit spre Varşovia, după ce autorităţile poloneze i-au oferit azil umanitar, aşa cum a făcut şi cu alţi disidenţi din Belarus.

CIO a anunţat vineri expulzarea a doi antrenori din Belarus, Artur Shymak și Yury Maisevich, de la JO 2020, după ce a creat o comisie disciplinară pentru "clarificarea circumstanţelor" din jurul tentativei de repatriere forţată a lui Tsimanouskaya.

Fundația de solidaritate sportivă din Belarus a anunțat luni că, la cererea lui Tsimanouskaya, medalia obținută de ea la Campionatele Europene din 2019 va fi scoasă la licitație în semn de susținere pentru sportivii care au suferit opresiune din partea statului, potrivit Reuters.

Până la aceste momente, ofertele ajungeau la 5.200 de dolari pentru medalia atletei.