Jocurile Olimpice 2020, întârziate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, s-au încheiat duminică printr-o festivitate ce a avut loc în condiții speciale, fără fani, pe Stadionul Naţional din Tokyo. Competițiile sportive, care au debutat încă de pe 21 iulie, s-au încheiat, iar flacăra olimpică aprinsă de Naomi Osaka a fost stinsă după cele 339 de probe sportive desfășurate.

Festivitatea de inchidere a JO Tokyo 2020Foto: olympics.com

A 32-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo a adus la start peste 11.000 de sportivi. Aceștia au concurat în cadrul celor 339 de probe, în 33 de sporturi, dintre care cinci noi. La Tokyo au fost prezente 205 țări și teritorii.

Festivitatea a debutat cu intrarea purtătorilor de drapel, urmată de cea a sportivilor rămași la Tokyo. Momentele artistice nu au lipsit din programul festivității. După predarea organizării către Paris, flacăra olimpică a fost stinsă, iar Jocurile Olimpice vor reveni în 2022 cu Olimpiada de iarnă de la Beijing.

Competiția de la Tokyo nu se oprește însă aici. Pe 24 august, încep Jocurile Paralimpice.

JO 2020, clasamentul final pe medalii: România a încheiat pe locul 46 / SUA a obținut cele mai multe titluri olimpice

Sursa video: Eurosport / Youtube

Cum s-a descurcat România la JO 2020

România a încheiat Jocurile Olimpice de la Tokyo cu patru medalii, una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi trei medalii de argint, la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).

Echipa României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) a cuprins 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline. Singura din delegația României care nu a evoluat a fost atleta Andrea Miklos.

Sportivii ”Team Romania” au concurat la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet feminin 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.

Desfășurarea festivității de închidere

Flacăra olimpică a fost stinsă. Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat! Arigato!

Flacăra a fost aprinsă în martie 2021 în Grecia, pentru ca mai apoi să vină în Japonia, unde și-a urmat cursul până la Tokyo. Pe 23 iulie, pe aceeași arenă, flacăra a fost aprinsă oficial de Naomi Osaka.

Thomas Bach a declarat cea de-a 32-a ediție a JO închisă.

Thomas Bach, președinte CIO: În ultimele 16 zile, ne-ați uimit cu realizările voastre. Voi ați creat magia acestor JO. Ați fost mai rapizi, ați urcat mai sus, ați fost mai puternici pentru că ați luptat împreună. Ați fost solidari, ați trăit singuri sub același acoperiș. Acesta este un mesaj de solidaritate și pace. În aceste vremuri rele, voi oferiți lumii cel mai prețios dar: speranța. Pentru prima oară de la începutul pandemiei, cu toții am fost uniți. Asta ne dă speranță. JO de la Tokyo sunt cele ale speranței, solidarității și păcii. Voi, cei mai buni sportivi ai lumii, v-ați putut realiza visul pentru că Japonia v-a pregătit terenul. În numele tuturor sportivilor: Mulțumim Tokyo, mulțumim Japonia!

Pe Turnul Eiffel a fost arborat steagul Jocurilor Olimpice. Franța este pregătită pentru 2024 și mulțumește Tokyo pentru organizarea ediției din 2021.

De pe Turnul Eiffel, președintele Emmanuel Macron a rostit sloganul JO.

În Paris, fanii se bucură de un spectacol în cinstea organizării JO din 2024.

În 2024, Parisul invită toată suflarea planetei pentru a lua parte la cea mai importantă competiție sportivă.

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a primit drapelul olimpic. Pentru prima oară la o ediție a JO, imnul viitoarei țări gazdă este intonat.

Este coborât drapelul olimpic. Acesta este predat Franței.

Se pregătește predarea simbolică a organizării competiției olimpice. Mai întâi, imnul JO este cântat la Tokyo.

Seiko Hashimoto, președintele comitetului de organizare a JO, Thomas Bach și primarul Parisului urcă pe scena din arenă.

Se rulează un filmuleț dedicat volunarilor care au făcut posibilă desfășurarea JO Tokyo. Aproape 71.000 de oameni au ajutat la această Olimpiadă.

La masculin, pentru a doua oară consecutiv, kenyanul Eliud Kipchoge a cucerit aurul olimpic la maraton. Imnul Kenyei se aude pentru a doua oară în arena de la Tokyo.

La feminin, Peres Jepchirchir din Kenya a câștigat proba de maraton. După decernarea medaliilor, se intonează imnul Kenyei.

Pentru prima oară la JO, sunt premiați câștigătorii, atât la maraton masculin cât și la feminin chiar în arenă. Thomas Bach va oferi medaliile câștigătorilor.

Este intonat imnul Greciei.

Au loc o serie de reprezentații artistice în mijlocul stadionului.

Parada a luat sfârșit. A început o coregrafie specială întrupând spiritul olimpic.

Sportivii dansează în interiorul stadionului, fac poze și flutură steagul propriilor țări.

Imagini cu fanii, care nu pot fi prezenți la Tokyo, sunt proiectate pe ecrane în arenă.

Pentru România, intră in arenă sportivii de la kaiac-canoe, atletism și lupte.

Sportivii rămași la Tokyo vor defila împreună. Aproximativ 5.000 de sportivi intră în arena de la Tokyo.

Unele comitete olimpice nu și-au desemnat vreun purtător de drapel, mai ales din cauza faptului că au fost nevoiți să părăsească Japonia imediat după finalizarea competițiilor.

Purtătorii de drapel înconjoară centrul stadionului. Aceștia intră în același timp în arenă, transmițând un mesaj de unitate între națiuni.

Purtătorii de drapel intră în arenă. Aceștia sunt mult mai puțini decât la festivitatea de deschidere din cauza restricțiilor pandemice.

Este interpretat imnul Japoniei, "Kimigayo".

Drapelul este urcat pe catarg în acest momente. Drapelul olimpic este deja pe catarg.

A intrat în arenă drapelul Japoniei.

Festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a început. A fost prezentat un filmuleț cu competițiile desfășurate.

Canoistul Cătălin Chirilă, portdrapelul României

Canoistul Cătălin Chirilă a fost desemnat purtător de drapel al României pentru Ceremonia de Inchidere a JO Tokyo 2020.

Cătălin a ocupat locul cinci în finala olimpică de la canoe dublu, 1000 de metri, alături de colegul său Victor Mihalachi.

La ceremonia de deschidere a JO, în 23 iulie, drapelul României a fost purtat de Robert Glinţă şi Simona Radiş.

La Rio, portdrapelul României la ceremonia de închidere a fost spadasina Simona Pop. Ea câștigase aurului la echipe în 2016.