Simone Biles a provocat controverse puternice la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce a anunțat că se retrage din mai multe probe din cauza problemelor de sănătate mintală însă gimnasta americană rămâne una din cele mai bine plătite sportive din Satul Olimpic, scrie Forbes.

Simone BilesFoto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

Fără nicio îndoială una dintre cele mai remarcabile sportive de la Jocurile Olimpice, Biles câștigă 5 milioane de dolari anual din sponsorizări și contracte de publicitate, potrivit estimărilor făcute de jurnaliștii de la Forbes.

Gimnasta americană are zeci de parteneri, printre care Visa, United Airlines, Uber Eats, MasterClass sau Facebook Watch. Biles este sponsorizată și de numeroase companii americane mai puțin cunoscute publicului din alte țări, printre acestea numărându-se firme care vând produse de îngrijire a pielii, aparate de fitness sau proteze dentare.

Suma pe care Biles o câștigă anual o plasează în fața a numeroși sportivi olimpici din punct de vedere al veniturilor obținute din publicitate.

Să luăm de exemplu cazul lui Katie Ledecky, înotătoarea care a și-a îmbogățit la Tokyo palmaresul cu două medalii de aur. Ledecky câștigase deja de 5 ori aurul olimpic între 2012 și 2016, obținând în jur de 3 milioane de dolari anual din partea sponsorilor printre care se numără Adidas sau Ralph Lauren.

Deși cele 5 milioane de dolari pe care Biles le câștigă anual ar fi ceva de neimaginat pentru mulți sportivi de la Jocurile Olimpice, ele nu se apropie de veniturile realizate de alți atleți de la Tokyo.

Forbes a estimat în 2016 că legendarul sprinter jamaican Usain Bolt a încasat 32,5 milioane de dolari într-un singur an, 30 de milioane din sumă fiind obținute din contracte din contracte de publicitate, doar înțelegerea cu Puma fiind în valoare de 10 milioane de dolari la momentul respectiv.

În ceea ce o privește pe Biles, aceasta nu va fi uitată prea curând, cel puțin în SUA: tânăra în vârstă de 24 de ani a câștigat un număr record de 31 de medalii pentru echipa SUA - 23 dintre ele de aur - la campionatele mondiale și Jocurile Olimpice.

Citește și: