Neo-zeelandeza Laurel Hubbard, prima halterofilă transgender din istoria Jocurilor Olimpice, a anunțat că dorește să se retragă din activitatea sportivă. Halterofila are 43 de ani, iar la competiția de la Tokyo nu a reușit nicio încercare.

Laurel HubbardFoto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia Images

"Vârsta m-a prins din urmă. Şi, pentru a fi corectă, probabil m-a prins deja de mult timp. Faptul că sunt încă în competiţie se datorează, între altele, şi unei cantităţi astronomice de antiinflamatorii şi acum clar a venit vreme să mă dedic altor lucruri din viaţa mea", a declarat sportiva de 43 de ani.

Hubbard a mulţumit Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru rolul său de pioner jucat prin participarea la JO. "Nu sunt sigură dacă voi fi inspiraţie pentru alţii, dar sper că prezenţa mea poate constitui o formă de încurajare", a explicat ea.

Halterofila, care şi-a început tranziţia la 35 de ani, când se numea Gavin, a fost și primul sportiv transgender care a concurat la Jocurile Commonwealth-ului de la Gold Coast, Australia, în 2018, unde s-a accidentat la cot.

Hubbard a evoluat la categoria super-grea (peste 87 kg) și a îndeplinit normele de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au prevăzut în mod special ca nivelul de testosteron să fie menţinut sub 10 nanomoli pe litru, şi aceasta pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

După competiția de la Tokyo, Hubbard a declarat că vrea ”doar să fie o mică parte din istorie”.