Ciclistele Zhong Tianshi şi Bao Shanju, care au cucerit aurul în proba de viteză pe echipe de luni din cadrul JO Tokyo 2020, au urcat pe podium purtând insigne cu fostul lider chinez Mao Zedong. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a cerut imediat explicații Chinei pentru gesturile sportivelor.

Bao Shanju si Zhong TianshiFoto: Shutaro Mochizuki / AFLO / Profimedia

"Am cerut Chinei să prezinte această situaţie după ce au apărut informaţii în media", a spus la Tokyo purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

Ciclistele Zhong Tianshi şi Bao Shanju, care au cucerit aurul în proba de viteză pe echipe, luni, au urcat pe podiumul de premiere purtând insigne cu fondatorul şi primul lider (1949-1976) al Republicii Populare Chineze.

Carta Olimpică interzice manifestaţiile politice ale sportivilor pe podium, pe stadioane sau la ceremoniile Jocurilor Olimpice, precum şi orice fel de manifestaţii cu caracter solidar sau social.

Duminică, atleta americană Raven Saunders, vicecampioană olimpică la aruncarea greutăţii, a marcat medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de la Tokyo urcând pe podiumul de premiere cu braţele în formă de X, un mesaj destinat persoanelor oprimate.

Saunders, în vârstă de 25 de ani, a fost prima sportivă de la debutul Jocurilor Olimpice de la Tokyo care s-a folosit de ceremonia de acordare a medaliilor în scopuri politice.

Deocamdată, CIO a refuzat să precizeze dacă o va sancţiona pe Saunders, potrivit Agerpres.