Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, a declarat, duminică, după revenirea delegaţiei cu trei medalii olimpice de la JO, că nu a mai trăit o asemenea bucurie din 2004, când ea însăşi a obţinut aurul la Olimpiadă.

HotNews.roFoto: Hotnews

La ceremonia de la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, Lipă i-a chemat pe toţi sportivii din lotul de canotaj să vină alături de ea şi le-a mulţumit, informează News.ro.

  • "Suntem o echipă frumoasă, unită şi la bine şi la rău, toată echipa Tokyo 2020 să vină aici, la mine, de la primul la ultimul! A fost extrem de greu, extrem de ieşit din comun. Parcă de la ediţie la ediţie competiţia este mult mai acerbă şi toată lumea doreşte să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
  • Ce poate fi mai frumos decât să ai familia şi prietenii lângă tine? Canotajul încheie această ediţie a JO pe locul patru pe naţiuni, suntem pe locul doi în Europa, după Olanda şi pe plan mondial suntem după Australia şi Noua Zeelandă.
  • Aş vrea astăzi, că aşa simt, să sunt datoare să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi, sportivilor, i-am felicitat. Ancuţa, Simona, Cosmin, Marius Ciprian, unde sunteţi, unde v-aţi răsfirat? Mugurel, Mihăiţă, Ştefan. Vă mulţumesc din suflet că ne-aţi făcut mândri că suntem români.
  • Eu n-am mai trăit aşa o bucurie din 2004, de când am ieşit campioană olimpică. Nu vă imaginaţi ce-a fost în echipa noastră când sportivii noştri concurau. Vreau să-i felicit şi pe cei care nu au urcat pe podium. Asta nu înseamnă că nu au valoare, ci pur şi simplu nu a fost ziua lor norocoasă.
  • Împreună vom face tot ce ţine de noi la Paris ca aceste echipaje şi, mai ales, barca fanion, pentru că toată lumea a suferit că optul nu a luat medalie... Dar optul s-a întrecut pe el, a făcut record mondial şi olimpic şi probabil că acest rezultat le-a speriat peste măsură. Categoria uşoară, acum poate să ia aurul olimpic sau să vină pe locul 6. Asta s-a întâmplat şi cu ele, dar cu perseverenţă, cu ambiţie şi dăruire sunt sigură că Parisul va arăta mult mai frumos. Am calificat nouă echipaje, 36 de sportivi, era extraordinar de frumos dacă toţi sportivii noştri se regăseau pe podium, dar să nu-l mâniem pe Dumnezeu, a fost român, ne-a umpul inimele de bucurie", a spus Lipă.

Elisabeta Lipă le-a mulţumit tuturor celor care "au stat în spatele acestor rezultate", dar şi ministrului Eduard Novak şi COSR.

  • "Mulţumesc tuturor celor care au stat în spatele acestor rezultate. Aş vrea să le mulţumesc antrenorilor, echipei medicale, masori, preparatori, nutriţionişti, osteopaţi, kinetoterapeuţi. Intenţionat l-am lăsat la urmă pe antrenorul coordonator al acestor minunaţi sportivi, Antonio Colamonici, care, vă spun cu toată sinceritatea, este mai român decât mulţi români. Ne-am despărţit astăzi, pentru că s-a dus acasă la cei patru copii ai lui. A stat aici, în izolare, a stat cu aceşti sportivi, am tremurat toţi de emoţie şi de bucurie", a menţional Lipă.

Elisabeta Lipă i-a mulţumit cu ironie ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, că nu i-a răspus la telefon. Lipă doreşte schimbarea legislaţiei pentru ca sportivii români din lotul de canotaj să nu mai întâmpine probleme la antrenamentele efectuate pe lacul Snagov, din cauza bărcilor private.

"Aş vrea să mulţumesc ministerului de Interne, domnului Bode, pentru că, prin poliţia transport naval, a reuşit înainte de plecarea la Jocurile Olimpice să ne asigure liniştea pe lac. Am avut multe antrenamente ratate. În aceeaşi măsură îi mulţumesc şi domnului ministru Drulă, că nu mi-a răspuns nici la mesaj, nici la telefon, asta nu înseamnă că a scăpat, pentru că legislaţia clar că este învechită şi trebuie modificată", a spus Lipă.

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, a lipsit de la sosirea în ţară a delegaţiei de canotaj. El a transmis un mesaj de felicitare pentru sportivit, prin intermediul unui subsecretar de stat.

  • "Bine aţi venit acasă! Vă aşteaptă o ţară întreagă. Nu cred că există vreun român să nu fi auzit zilele acestea despre voi şi despre marile voastre succese la Tokyo, aur şi de două ori argint olimpic. Vă suntem profund recunoscutători. Performanţele voastre au fost obţinute cu efort, muncă, sacrificii. V-am văzut palmele, v-am văzut epuizaţi de efort, v-am văzut lacrimile de bucurie, dar şi lacrimile de tristeţe. Voi sunteţi campionii noştri, aţi dovedit asta de atâtea ori, aţi dovedit-o şi acum. Am tot respectul pentru forţa şi curajul cu care aţi luptat şi vă felicit din suflet pe toţi! Cinste vouă, cinste celor care v-au fost alături şi v-au sprijinit! Felicitări Federaţiei Române de Canotaj", s-a artătat în mesajul ministrului.

Elisabeta Lipă a declarat că nu l-ar fi certat pe ministru, ci i-ar fi mulţumit pentru sprijin.

  • "Mulţumesc Ministerului Tineretului şi Sportului. Îmi pare rău că nu e şi domnul ministru aici, nu mi-am propus să-l cert sau să-l iau iau la întrebări, cum vă aşteptaţi. Pur şi simplu voiam să-i mulţumesc şi ştiam că oricând, chiar dacă bugetul federaţiei a fost mult mai mic în anul olimpic, nu aveam niciun dubiu că federaţia nu era ajutată pentru a merge mai departe pe drumul acestei performanţe frumoase pe care am plecat. Financiar, cheltuielile sunt enorm, enorm de mari, dar merită ultimul leu cheltuit pentru aceşti copii care au terminat Jocurile Olimpice şi să nu uităm că mai avem 3-4 discipline sportive care sunt acum în focurile JO şi cu siguranţă că merită merită susţinerea şi aprecierea noastre", a spus Lipă.

Lotul de canotaj al României, care a obţinut la Jocurile Olimpice de la Tokyo o medalie de aur şi două de argint, a revenit, duminică, în ţară. Sportivii au fost întâmpinaţi la Aeroportul Henri Coandă de reprezentanţi ai MTS, COSR şi FR Canotaj.

La Tokyo, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au câştigat aurul olimpic la dublu vâsle feminin, Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu şi Cosmin Pascari au obţinut argintul la patru rame fără cârmaci masculin, iar Marius Vasile Cozmiuc şi Ciprian Tudosă au urcat pe treapta a doua a podiumului la dublu rame masculin.

Celelalte rezultate ale canotorilor români la Tokyo: 8+1 feminin, locul 6; 8+1 masculin - nu s-a calificat în finală; dublu vâsle feminin (categorie uşoară) - Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă -locul 6; dublu rame feminin (Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi) - locul 9; dublu vâsle masculin (Ioan Prundeanu, Marian Florian Enache) - locul 9; patru rame fără cârmaci feminin (Mădălina Hegheş, Roxana Iuliana Anghel, Elena Logofătu şi Cristina Georgiana Popescu) - locul 9.