Patrick Moster, directorul sportiv al echipei de ciclism a Germaniei, a fost obligat să părăsească capitala Japoniei după ce a folosit o expresie considerată rasistă pentru a-şi încuraja un sportiv, în timpul probei de contracronometru de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Patrick Moster directorul sportiv al echipei de ciclism a GermanieiFoto: Deutsche Welle

Miercuri, în timp ce îi dădea indicaţii lui Nikias Arndt, unul dintre cicliştii săi, Moster a folosit o expresie considerată rasistă pentru a-l încuraja să-i ajungă pe doi concurenţi care au început înaintea lui, eritreanul Amanuel Ghebreigzabhier şi algerianul Azzedine Lagab. "Prinde-i pe cămilari!", a strigat el. Scena a fost prezentată în direct la televiziune.

"Aceste cuvinte sunt inacceptabile, va trebui să vorbim cu el după Jocurile Olimpice”, a comentat Rudolph Scharping, preşedintele Federaţiei Germane de Ciclism.

Comitetul Olimpic German a condamnat, de asemenea, cuvintele lui Patrick Moster. "Echipa noastră întruchipează valorile olimpismului, respectul, fair-play-ul şi toleranţa”, a reamintit preşedintele Alfons Hormann.

Nikias Arndt, care a terminat pe locul 19 în cursa, a criticat şi el cuvintele oficialului. "Sunt şocat şi vreau să spun clar că mă distanţez de cuvintele sale. Cuvintele folosite sunt inacceptabile”, a scris el, pe Twitter.

La finalul cursei, Patrick Moster şi-a cerut scuze. "Îmi pare rău, singurul lucru pe care îl pot face este să-mi cer scuze. (...) Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple”, a declarat Moster potrivit News.ro.

"Suntem convinşi că scuzele sale publice pentru remarcile rasiste pe care le-a făcut sunt sincere. Dar cu acest derapaj, domnul Moster a încălcat valorile olimpismului. Pentru echipa germană, fair-play-ul, respectul şi toleranţa nu sunt negociabile", a precizat Comitetul Olimpic German.