Echipajul de patru rame fără cârmaci masculin al României, format din Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu și Cosmin Pascari, a câștigat miercuri medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo. După cursă, canotorii au dezvăluit că s-au pregătit cinci ani pentru visul obținerii unei medalii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chiar dacă nu erau văzuți drept favoriți la medalii înaintea cursei, tricolorii s-au descurcat excelent și au terminat Finala A cu timpul de 5 min 43 sec 13/100.

Mugur Semciuc: ”Cinci ani de muncă pentru un vis îndeplinit”​

"A fost o cursă grea, pentru că în finală au fost cele mai puternice ţări din lume. Noi ne-am făcut cursa noastră, pentru a obţine cel mai bun loc şi a lua o medalie la Jocurile Olimpice. Sentimentele pe care le trăieşti când te vezi cu medalia sunt de nedescris. Simţi o bucurie foarte mare, nu poţi descrie acele momente de bucurie.

Această medalie de argint înseamnă cinci ani de muncă, în care ne-am pregătit pentru aceste Jocuri Olimpice, în care am muncit foarte mult toţi patru. S-a văzut meritul muncii noastre la această Olimpiadă. Visul meu s-a îndeplinit, îmi doream o medalie, nu conta ce medalie era, doar să fie medalie", a declarat Mugurel Semciuc după festivitatea de premiere conform Agerpres.

Canotorul sucevean de 23 ani a dezvăluit cum a plănuit alături de colegi detaliile cursei: ''Noi am vorbit cum să ne facem cursa încă de acasă, să nu improvizăm, pentru că ştiam că putem obţine o medalie după cum ne-am antrenat acasă. Noi facem mereu aceeaşi cursă. Luăm startul foarte rapid, ne menţinem la 250 m, la jumătatea cursei, la 1.000 m, ne lansăm cu câteva lovituri cam 100 m, iar pe ultimii 250 m dai tot ce ai mai bun, ridici ritmul până te vezi cu medalia la gât''.

Semciuc, vicecampion mondial în 2019 şi vicecampion european în 2021, a dezvăluit că faptul că nu s-au calificat din prima cursă, i-a mobilizat şi mai tare pentru a ajunge în finală şi a lupta pentru medalii: ''Noi după ce n-am prins finala din prima cursă, nu ne-am speriat că nu vom fi în finală. Ne-am mobilizat pentru a câştiga în recalificări, pentru a avea un culoar bun de start în finală, iar în finală ne-am propus să dăm tot ce avem mai bun pentru obţinerea celui mai bun loc. Nou suntem în aceeaşi formulă din 2019, de la Cupa Mondială de la Rotterdam''.

Ștefan Berariu - ”La Paris vom lupta pentru aur”

"Această medalie olimpică de argint arată cât de mult am muncit, cât de mult ne-am dorit cu toţii s-o obţinem. Înseamnă foarte mult, motivaţie pentru Paris, unde sunt sigur că vom lupta pentru aur", a declarat Berariu, 22 ani, originar din Suceava.

Berariu a adăugat că vântul i-a avantajat pe tricolori şi a realizat de la început că se vor bate pentru medalie: "Cursa a fost una dificilă, din cauza vântului, a condiţiilor meteo, dar pe noi ne-a avantajat vântul pentru că suntem mai uşori. Noi înainte de cursă nu prea vorbim, mai mult ne simţim, şi ştim când trebuie să atacăm pentru ca să luăm medalie. Mi-am dat seama după 200 de metri din cursă, că noi azi vom lua medalie".

Argintul este o performanţă grozavă şi Berariu a relatat că încă nu realizează că a cucerit medalia olimpică: "Pe podium am simţit o bucurie foarte mare. Mă aşteptam la medalie, dar cumva parcă nu îţi vine să crezi după atâta muncă, efort şi dorinţă, că reuşeşti să obţii aşa ceva".

Titlul olimpic de la Tokyo a fost câştigat de Australia (5 min 42 sec 76/100 - record olimpic), în timp ce poziția a treia a fost ocupată de Italia (5 min 43 sec 60/100).

Echipajul de dublu vâsle feminin al României, format din Ancuța Bodnar şi Simona Radiş, a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce s-a impus în cursa de miercuri.

Canotajul românesc a cucerit 20 medalii de aur, 11 de argint și 9 de bronz la Jocurile Olimpice.